I lördags träffades vi hemma hos Ewa några tjejer för att äta kräftor. Vi är ett tjejgäng från gymnasiet som brukar ses över en bit mat ett par gånger om året – och för att avhandla det senaste som har hänt vad gäller jobb, kärlek, barn, sex, familjerelationer och med stigande ålder allt mer krämpor, haha! Så också den här gången.

Det ska vi inte gå in på men kan vi prata kort om hur gott det är med kräftor? Faktiskt var det årets första för mig men jag ska försöka att ta igen det de kommande veckorna. Traditionen med kräftskiva ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar hela konceptet med maten, sången och stämningen. Men att köpa med sig en handfull svenska signalkräftor hem och äta till vardags är också så schysst. Med en riktigt god ost och hårt bröd till förstås.

Jag tänkte ge er mitt bästa recept på ett fröknäcke som passar att äta på en massa olika sätt,  Med lite mjukost och en klick sylt på är det till exempel perfekt till en lyxig frukost. Receptet har jag hittat i den fina kokboken Fika i lä av Birgitta Trägård och Annika Broman, som ligger på samma förlag som jag. Det tar cirka en timme att baka så gör det ikväll så har ni ett nybakat fröknäcke till frullen imorgon bitti.

Fröknäcke

UGN 150°

* ½ dl linfrö, hela
* 1 dl sesamfrö
* 1 dl pumpakärnor
* 2 dl majsmjöl
* ½ dl rapsolja
* 2 ½ dl kokande vatten
* 1 krm flingsalt

Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna.
Tillsätt oljan och det kokande vattnet. Rör om.
Bred ut tunt på ett bakplåtspapper och strö över flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme.