Hej onsdag!

Hur mår ni idag? Jag vaknade vansinnigt tidigt i morse och gick iväg och tränade. Älskar att komma igång direkt på morgonen med ett pass i gymmet så nu känner jag mig både glad och fylld av energi – och hungrig! Känns som att jag är på väg att börja med byggarlunch redan klockan 10, haha. Fast i dag har jag lunchmöte med en tidigare kollega så jag får vänta ett tag till. Vi ska ses på ett av mina favoritställen Albert & Jacks som alltid har så goda sallader, lunchmackor och soppor.

Soppa är väl livet ändå. Särskilt så här när vädret fortfarande är kylslaget och tanken på långa luncher med sommarsallad under en pergola känns avlägsen. En soppa jag lagat flera gånger på sistone är gulaschsoppa, en klassiker bland soppor. Värmande, mustig och med en klick matyoghurt i och ett gott bröd till lagom mättande. Det här receptet är en snabbare variant av den ungerska gulaschsoppan som innehåller bitar av helt kött. I stället använde jag köttfärs och rotsaker och det blev himla gott.

För att också laga den behöver du (för två pers):

* 200 gram nötfärs
* 1 morot
* 2 potatisar
* 1 gul lök
* 1 tsk flytande matfett
* 2 msk tomatpuré
* 1 tsk paprikapulver
* ½ tsk kummin
* 2 dl krossade tomater, ca 200 gram
* 5 dl vatten
* 1 köttbuljongtärning
* ½ krm svartpeppar, mald
* ev 1 krm salt

Till servering

* 2 msk hackad persilja
* 2 msk matyoghurt
* bröd

Skala moroten och riv den grovt. Lägg i en bunke. Skala potatisarna och skär i små bitar som också får gå ner i bunken.

Skala och hacka löken.

Häll flytande matfett i en gryta. Sätt spisplattan på högsta värme och låt matfettet bli ljusbrunt. Sänk till medelvärme, lägg i nötfärsen och den hackade gula löken. Låt det fräsa i ett par minuter och rör under tiden.

Rör ner tomatpuré, paprikapulver och kummin. Häll i krossade tomater och vatten plus en köttbuljongtärning.

Lägg i den rivna moroten och den tärnade potatisen och rör om.

Koka upp soppan på högsta värme. Sänk till medelvärme, lägg på ett lock och låt soppan sjuda 20 minuter. Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt.

Strö över 2 msk persilja och servera soppan rykande het med matyoghurt att klicka i och ett gott bröd. Smaklig spis!

Och vill ni testa några andra av mina favoritsoppor så hittar ni de inläggen här och här.

 

Foto: Thomas Carlén, Digipict