Hej onsdag och vilken härlig onsdag det är att vakna upp till. Vi är i kvartsfinal, helt otroligt! Alltså, vilken match det var i går mot Schweiz, en ren och skär åttondelsrysare. Egentligen är det lite fånigt, det är ju bara fotboll, men mästerskap gör något med mig. Kunde knappt se sista minuterna, det var som när Stenmark sladdade nerför pisterna på åttiotalet och jag satt och kikade mellan fingrarna eftersom det var så spännande och nervöst. Och nu är det ju svårt att inte dra upp 94-sommaren, denna fantastiska fotbollssommar då vi fick febra och jubla med alla polare under Sveriges matcher. Känslan, gemenskapen, glädjen. Ett VM lämnar ingen oberörd.

Men vi lämnar VM för en stund till förmån för sommarens andra stora viktiga komponent: grillning. När röken börjar stiga från trädgårdar och parker och doften av tändvätska blir allt tätare vet man det med säkerhet. Sommaren är här och med den grillsäsongen. Många av er kanske håller elden igång året om och visst är det en höjdare att äta nygrillat mitt i smällkalla vintern.

Häromdagen sålde jag pappa stora gasolgrill. Den var inte särskilt gammal men hade använts flitigt eftersom pappa gillade att grilla – vilken karl gör inte det? Men jag och mina bröder insåg att den aldrig mer skulle komma att användas där den stod hemma hos mamma och ingen av oss hade någon plats för den så jag satte ut en annons på blocket och fick den såld på ett kick.

I min bostadsrättsförening har vi en jättefin grillplats som alla får nyttja och dit brukar jag gå även om jag bara ska tillaga middag åt mig själv för det är ju så gott med grillat. Dessutom blir man på gott humör av det. Jag läste nyligen ICAs årliga grillrapport och enligt den uppger nästan hälften av svenskarna att de blir gladare av att grilla än av annan matlagning. Den visade också att 58 procent tycker att maten blir godare av att grillas jämfört med annan tillagning.

Jag tycker att det mesta blir gott av att lägga på grillen och gillar att botanisera i handlarnas diskar och hitta nya godsaker. Just nu är jag inne på svamp, fänkål, lök och aubergine som blir supergott. Om det ska vara kött så är lammracks en personlig favorit så i dag tänkte jag ge er ett riktigt höjdarrecept från min bok Golfilicious, nämligen grillade lammracks. Blir hur gott som helst! Till det kan ni svänga ihop en fräsch sallad eller som här göra en god potatis- och ramslökspuré och timjansky. Smaklig spis!

Du behöver (för 4 personer):

Lammracks
ca 900 g lammracks, i bit
matolja, neutral
ev. vitlök
1 msk timjan, torkad
salt och peppar

Mos 
12–16 potatisar
1 knippe finhackad ramslök
smör
grädde
salt och peppar

Timjansky
1 msk schalottenlök
färsk timjan
1 dl rödvin
1 dl kalvfond
ca 50 g smör

Gör så här:

Tänd utegrillen eller sätt på ugnsgrillen. Ta ut köttet ur kylskåpet i god tid innan tillagning. Kött ska vid grillning vara rumstempererat. Förbered under tiden tillbehören till maten.

Putsa köttbiten genom att skära bort senor och fett. Önskas vitlökssmak så gnid in köttet med vitlöksklyfta. Skrapa rent benen och linda aluminiumfolie runt varje ben så att de inte bränns svarta. Pensla köttet med lite matolja och krydda med timjan, salt och peppar.

Grilla 10–15 minuter på bensidan och därefter 5–7 minuter på köttsidan beroende på hur genom­stekt du vill ha köttet. Testa med ett snitt i köttbiten. Ta av och låt köttet vila i 5–10 minuter innan du skär upp och serverar.

Värm smör och grädde. Hacka ramslöken fint och häll i. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen med en gaffel. Blanda ner smör- och gräddblandningen i potatisen och rör/vispa ihop till ett slätt mos. Salta och peppra efter smak.

Finhacka schalottenlök och fräs lätt tillsammans med timjan i en stekpanna. Tillsätt rödvin och kalvfond och låt koka ihop tills drygt hälften återstår. Avsluta med att vispa i 50 g rumsvarmt smör.

 

Foto: Peter Cordén, Golf is Art