Så har julstöket dragit igång. De började sälja lussekatter på butikerna redan i början av november och nu inför första advent på söndag har det tagit fart på alla plan. Nu smiter jag visserligen till Mauritius på söndag och är borta en dryg vecka men jag hinner få i mig lite glögg och annat som hör julen till på lördag då vi ska ha en kombinerad glöggfika och minnesstund för pappa. Kommer bli fint. Förutom klassiska lussebullar och pepparkakor har jag fixat små juliga petit-chouer

Jag kommer inte att hinna göra någon knäck men jag vill dela med mig av ett toppenrecept ur Therésias fina bok Söta saker – godis till er om ni kanske har lust att julstöka i helgen. Julens kola nummer ett är ju ändå ett självklart inslag på de flesta julbord. Många skulle hävda att det inte riktigt blir jul utan hemkokt knäck – kan man någonsin bli besviken på den? Och glöm inte att köpa hem knäckformar innan ni sätter igång!

För cirka 75 stycken behövs:
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
ev. 1 dl mandlar

För medelmjuk knäck: ca 125°C
För hårdare knäck: 135°C–140°C

Gör så här:
Blanda socker, sirap och grädde i en stor kastrull och koka upp. Stick ner en karamelltermometer i smeten (se till att den inte nuddar kastrullens botten). Låt smeten koka tills den når 125 grader eller klarar ett kulprov (droppa lite smet i ett glas vatten och se att den går att forma till en kula). Ta kastrullen från värmen. Om du vill ha nötig knäck – hacka mandlarna och rör ner dem i smeten. Häll upp i knäckformar och låt stelna på en sval plats.