Okej, jag har goda nyheter och jag har dåliga. De dåliga är att det bara kommer att bli kallare och mörkare – på söndag är det återigen dags att vrida tillbaka klockan och gå in i normaltid. De goda nyheterna är att helgen strax är här och att det trots allt finns många anledningar att njuta, så länge man håller kylan stången.
Tillbaka i stan efter underbara dagar i Palma kan jag inte annat än att konstatera att det bor en liten spanjorska i mig. Jag trivs så bra i det sydeuropeiska klimatet, både det mänskliga och det väderleka. Här hemma går jag runt och fryser mest hela tiden. Och när den första riktiga köldknäppen kommer är det verkligen dags att söka skydd i värmen!
Så, i förberedande syfte kommer här några värmande tips, för senhösten och vintern kan vara en härlig tid så länge man håller sig varm, mätt, välklädd och i form. Själv ska jag svepa in mig i en stor kashmirsjal, göra en stor cappuccino – och dagdrömma över nästa resa söderut!
Cykla chic – och med varm rumpa
Vintern är visserligen i antågande men än vill vi inte ta av kjolen och klänningen, eller ställa undan cykeln. Fast heller inte frysa om baken när vi hoppar upp på cykelns frostnupna sadel. Varför inte hotta upp den med lite päls?
Även om det inte är vetenskapligt bevisat att urinvägsinfektion kan orsakas av att man blir kall om rumpan så upplever många att de lättare får besvär av att sitta kallt. Med ett härligt fårskinn över cykelsadeln slipper du ta risken. Eftersom ull är ett naturmaterial som andas ger fårskinnet både värme och komfort. Den krusiga ullen innehåller upp till 80 procent luft som isolerar och hjälper kroppen att hålla en varm temperatur. Dessutom gör ett fårskinn på sadeln dig till en stilmedveten cyklist. Cool men inte kall, alltså.
Spice it up
Det börjar som ett behagligt pirr på tungan. Värmen stiger i kroppen, svettpärlor tränger fram i pannan och snart exploderar hettan i munnen. Du har just fått i dig en dos 8-metyl-N-vanillyl-6-nonenamiden. Capsaicin.
Starka kryddor är inte bara fulla av läkemedelsliknande ämnen, de har också en temperaturhöjande effekt. En del kryddor är mer verksamma än andra, såsom chili. Det är ämnet capsaicin som skapar den fantastiska hettan i chilifrukten, som ger maten sting och får kroppen att reagera så häftigt.
En av chilins positiva hälsoegenskaper är att den sätter fart på endorfinerna och höjer kroppstemperaturen, vilket gör att många upplever ett särskilt välbehag efter en chilistark måltid. Men maten behöver ändå inte vara vrålstark för det finns ett brett spektrum av olika chilisorter, smaker och styrkenivåer. Att man dessutom blir lycklig av att äta chili är förstås en trevlig bonus. Capsaicinet har nämligen en stor betydelse för vårt humör och ju mer man äter desto färre smärtsignaler skickas iväg från hjärnan. En liten ”varning” bör dock utfärdas: Börjar du äta chili vill du ofta ha mer och starkare med tiden! Tacofest, någon?
Dansa dig svettig
Dans är ett perfekt recept mot trötthet och frusna lemmar. Det är kul, man blir varm, får ny energi och dessutom bra träning på köpet. En fördel är också att man får stanna inomhus när väderleken är otjänlig.
Träning vid balettstången har visserligen varit populärt ett tag nu, men för att få upp kroppstemperaturen till max krävs ett intensivare danspass. Släpp lös i en zumba, rulla höfterna i en salsa och studsa loss till sköna 80-talshits som är min egen favorit. Eller varför inte testa att skaka rumpan i en sassy Feminine Vibe-klass à la Beyoncé? En timmes svett, heta moves och träningsglädje garanteras.
När det kommer till dans så är det No rules som gäller. Släng skämskudden och våga dig på en ny dansvariant. Så snart musiken strömmar genom högtalarna lär du inte kunna sitta still.
Heta stenar
En skön massage är alltid välkommen, inte minst en kall och stressig vinterdag då längtan efter omsorg är särskilt stor. Hot stone massage, en gammal massagemetod inspirerad av österländsk filosofi, är den frusna människans räddare. Jag har testat detta vid ett flertal tillfällen och det är lika underbart varje gång. Terapeuten använder varma lavastenar till att massera dina muskler med och som placeras ut växelvis på kroppens energipunkter för att åstadkomma olika tryck och djup. Stenarna värms upp till 45 grader i en speciell gryta, och tack vare sin höga densitet behåller de sin värme länge.
Det är just värmen som har den djupgående inverkan. Har du ont i någon del av kroppen märker terapeuten att stenen svalnar snabbare där då muskeln dragit till sig värmen och energin. Resultatet är supermjuka muskler, ökad blodcirkulation, ny energi och total avkoppling. Lavastenarna innehåller dessutom mineraler som med hjälp av den varma oljan absorberas genom huden.
Få dina bullar varma
Vid akut köldchock finns det bara en sak som gäller – studiebesök hos bagaren. Här möts värme och passion och dessutom i stort sett dygnet om.
Olika brödsorter bakas på olika sätt. En del kräver lång tid i medelvärme, andra några få minuter i hög temperatur och ånga som hålls i ugnen innan den ventileras ut i ljuvligt varma och aptitretande pustar. I en professionell stenugn kan det bli hundratals grader varmt, så nu vet du varför allt fler lockas att bli bagare och konditorer – förutom att man får grymt snygga armmuskler förstås.
Och när du dröjt dig kvar länge nog i den sköna miljön glöm för all del inte att köpa med dig hem en påse nybakade, ännu ljumma kanelbullar!
Outfitdetaljer: Byxor och sidenlinne Massimo Dutti // Lågskor Peter Kaiser // Clutch Kicks // Örhängen Pilgrim