Höstlov = läslov. Även om jag själv inte har barn i skolåldern så finns vecka 44 inpräntat i mitt huvud som höstlov. Eller läslov som denna lediga höstvecka numera kallas, i ett uppriktigt försök att hjälpa skolbarn att hitta sin läslust.
Självklart gäller detta även för oss vuxna. Det är kul med böcker! Jag är en självnämnd läslovsambassadör, men i stället för att själv komma med boktips bad jag fem härliga kvinnor i min närhet att rekommendera några av sina favoritböcker just nu.
God lässtund!
”The Alchemist” av Paulo Coelho och ”Välj Hälsa” av Stig Bengmark
Laura Majid, skådespelare som även har sin egen Youtube-kanal
Den första som kommer till mig är den oerhört välkända, men ack så bra och läsvärda boken ”The Alchemist” av Paulo Coelho. Den inre resan man gör medan man läser om den stora resan i boken, är magnifik. Jag blev ett flertal gånger överväldigad av hur djupt jag resonerade med, relaterade till och kände genom bokens gång. Många visdomar att hämta och framförallt en enorm drivkraft att följa sina drömmar! Så fin. Jag vill också passa på att tipsa om en inte lika omtalad bok, ”Välj Hälsa” av Stig Bengmark, som sannerligen inspirerat mig till ett leva ett hälsosammare liv. Bengmark talar för godare kosthållning och ger mer kunskap gällande mat och erbjuder flera verktyg som gör det lätt för vem som helst att helt enkelt leva ett hälsosammare liv. Jag har själv implementerat många tips och råd som varje dag hjälper mig att fatta bättre beslut. En bok alla borde ha hemma! Dessutom finns det flera goda (och nyttiga, tänka sig att de kan kombineras!) recept i slutet av boken, så den kanske ska få stå i köket efter utläsning.
”Tre Kvinnor” av Lisa Taddeo
Ebba Bucht Lugani, VD på Ida Sjöstedt
Mitt boktips är jag själv mitt i, men jag känner redan att det verkligen en bok att rekommendera. Tre Kvinnor av Lisa Taddeo är en feministisk bok om kvinnors lust, och väldigt stark märker jag redan efter en tredjedel av boken. Boken beskriver på ett väldigt gripande sätt hur utsatta kvinnor och kvinnor sexualitet är i vårt samhälle fortfarande. Det finns så mycket jag skulle vilja jobba med i vårt samhälle på senare dar.
”Happy Hero” av Solitaire Townsend
Susanne Birgersdotter, entreprenör, investerare, författare och föreläsare
Sluta oroa dig för framtiden och börja leva i nuet. Ja, jag vet att det inte riktigt är så enkelt men med ”Happy Hero” så blir det ändå lite enklare. Boken handlar om principerna att må bra genom att göra bra saker för sig själv och för andra. I stället för att oroa sig för framtiden ska man börja förbättra den – och då samtidigt må bättre. Oavsett om det är att donera blod, bara äta kött under helgen, ställa upp för någon som behöver hjälp, eller handla vintage så kan vi alltid göra något för att förändra världen till det bättre. Forskning visar också att även fast vi bara gör små, små förändringar så förlänger det våra liv, förbättrar våra relationer etc. eftersom vi helt enkelt mår bättre av att rädda världen – om än på det minsta sätt. En både tänkvärd och läsvärd bok.
”Twelve hours sleep by twelve weeks old” av Suzy Giordano
Sara Delpasand, affärscoach, föreläsare och författare
För tre månader sedan välkomnade jag och min man vår lilla prins Shaw till världen. Jag arbetade genom hela min graviditet och planerade att fortsätta jobba efter att vår son var född. Nu arbetar jag 6–20 timmar i veckan. Jag åker till företagen en gång i veckan men resten av tiden coachar jag online. För att kunna göra det behövde jag hitta en rutin som skulle fungera för oss båda. Min sons hälsa och välmående var min prioritet. Jag blev rekommenderad Suzy Giordanos bok av min barnmorska. Den ger en tydlig struktur på hur man genom mat och lek kan etablera en sömnrutin som fungerar och som håller i längden. Ditt barn måste ha uppnått en viss vikt innan du kan börja träningen och jag började med Shaw när han var åtta veckor. Efter bara en veckas träning sov han från klockan 19.30 och hela natten. Boken har varit revolutionerande för mig då jag inte hade någon aning om hur struktur kan bidra till barns välmående. Shaw har nu rutin och struktur på när han får mat, lektid, vila och sova. Och samtidigt har det gett mig ro i vardagen då jag kan ha struktur på min ”egentid”. Jag vet när jag kan boka in ett möte och när jag har tid att ta en dusch, helt enkelt. Jag rekommenderar boken till alla föräldrar eller blivande föräldrar som gärna vill ha kvar sina prioriterade rutiner, ”egentid” och relationer.
”Motiverande samtal – att hjälpa människor till förändring” av William R. Miller och Stephen Rollnick
Helena Lehmus, Grundare och vd Stockholm Sales Institute
Motiverande samtal (motivational interviewing, MI) är en metod som hjälper människor till förändring. Den används brett inom en rad områden, bland annat psykoterapi och rehabilitering men även inom coaching och karriärutveckling. Ett MI-samtal bygger på ett respektfullt samarbete där man genom engagemang, motivation, lyssnarteknik, samt samtalsverktyg och strategier hjälper personen att sätta igång, planera, genomföra och upprätthålla förändring. I mitt arbete som säljutbildare och företagsledare använder jag mig mycket av dessa tekniker som ett sätt att hjälpa både kunder och anställda att finna sin egen motivation till positivt förändringsarbete. Traditionellt är MI tänkt att vara ett arbetssätt under en längre process (månader), men för att hela tiden vidareutveckla mig som säljare försöker jag att komprimera denna kunskap för att även kunna använda metoderna i kortare kundmöten alternativt coaching av anställda, vilket har gett goda resultat!