Nu när hösten tagit ett rejält grepp om oss ville jag få er i rätt stämning inför de mörka, kyliga dagarna som ligger framför oss. Hösten är ju trots allt en fin period så vi får göra vårt bästa och passa på att suga i oss varenda pumpainfuserat tillfälle som bjuds. Och så ska jag göra slag i saken och ordna teaterträff med mina kompisar, läsa mer böcker och ge mig ut i den doftmättade skogen – jag må inte vara någon pumpkin spice latte-tjej men jag tar hösten på stort allvar.

Och vad kan vara bättre än pumpor så här års. Fruktstånden och butikerna svämmar över av pumpor i alla tänkbara storlekar och varianter och det är fint att dekorera såväl matbord som balkonger med lysande pumpalyktor. Även om Halloween inte är någon svensk tradition och vi precis börjat lära oss hur man ”ska” fira så är det kul att försöka göra det bästa av dessa gyllene femkilosklot.

Förutom pumpakarvande så finns det massa trevliga recept man kan använda innanmätet till, som rostade pumpafrön, vilket jag gillar skarpt. Krispigt och gott som snacks, på morgonfilen eller i en sallad och dessutom ganska nyttiga. Och det vore ju synd att låta kärnorna gå till spillo när man karvat ut sin pumpalykta, eller hur?

Att rosta pumpafrön i ugn är mycket enkelt. Jag brukar smaksätta med salt och garam masala eller chili flakes. Here we go:

Rostade pumpafrön

Pumpakfrön (från färsk pumpa)
Lite raps- eller olivolja
(Havs-)salt
Valfria kryddor såsom curry, paprika, garam masala, chili- eller vitlökspulver

Skölj fröna rena från pumpakött och trådar och låt dem torka helt på hushållspapper.
Lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Ringla över lite raps- eller olivolja, salta och smaksätt med det du tycker är gott. Blanda väl och se till att fröna sprids ut ordentligt på plåten och inte ligger på varandra.
Rosta i mitten av ugnen på 175 grader i 20–30 minuter tills de är gyllenbruna.
Du kan också rosta pumpafröna i en stekpanna med eller utan olja plus salt och kryddor. Kör på medelvärme 5–10 minuter. Rör hela tiden så att de inte bränns.
Låt svalna och förvara dem sedan i en burk med tättslutande lock.

 

Outfitdetaljer: Rock Superdry // Tröja H&M // Byxor Wera // Skor Rizzo // Handväska Longchamp

Foto: Sean Lewthwaite