Hej på er! 

Jag åker ju till Lund på fredag för Humorfestivalen och det ser jag så mycket fram emot. Det var alldeles länge sedan jag skrattade ordentligt och behöver det verkligen för det är så satans skönt.

Ibland när jag känner ett behov av att få skratta brukar jag öppna och botanisera i skattkistan, SVT:s Öppet Arkiv, för där finns det så många guldkorn jag kan se om och om igen. Mycket är nostalgi förstås, som det gärna blir med gamla favoritkomediserier som kanske överlevt sig själva – för alla er millennials, vi talar linjär tv nu – och de kanske inte fungerar lika bra idag. För det är som Hannes Holm har sagt: ”Det är ömtåligt med gammal humor.”

Här är i alla fall fem humorpärlor jag vill tipsa er om.

Lorry

”All skit försvinner.” Vi talar åttiotal, sarkasm, musikinslag och samhällskritik så långt ifrån pk det bara gick. När supersatiriska Lorry började sändas var jag 18 år gammal och programmet gav mig en sådan humorkäftsmäll att jag fortfarande har ont. Visst, en del sketcher är utdaterade och ja, några grejer är lite cheesy, men komediserien håller faktiskt än i dag. Att replikerna fortfarande sitter där är väl ett tecken så gott som något. Dessutom är det kul att se gräddan av Sveriges skådiselit i yngre versioner; Lena Endre, Ulla Skooog, Peter Dalle, Johan Ulveson, Claes Månsson och Stefan Sauk.

Foto: Öppet arkiv

 

Hipp Hipp!

SVT beskriver det bäst själva: Centralstimulerande humor av och med Anders Jansson och Johan Wester. Som för övrigt är radarparet bakom Humorfestivalen i Lund. Komediserien är i alla fall byggd kring ett hopkok av sköna scenfigurer från Jansson-Westers olika tidigare föreställningar, Det här är riktigt bra humor!

Foto: Öppet arkiv

 

Morran och Tobias

Denna succeserie på SVT Play har väl knappast undgått någon. Hoppas jag, för det här är så galet roligt! Webbserien kom visserligen 2015 men jag tycker den kan anses som en modern klassiker så den får följa med här ändå. Jag bara älskar Morran och sonen Tobias och relationen mellan dessa missanpassade människor som lever i samhällets utkant. Jag brukar klicka fram ett nytt avsnitt i appen och så skrattar jag så att mina medpassagerare på tåget hem ramlar av sätena. Johan Rheborg i rollen som Morran och Robert Gustafsson som Tobias är obetalbara.

Foto: SVT Play

 

Hasse &Tage

Revyer, filmer, tv-program, böcker, inspelningar. Det fanns inget som Hasse & Tage (Alfredson & Danielson) inte kunde ta sig an med samma bravur. Vem minns inte Ägget är löst, Gröna Hund och Svea Hund, Picassos äventyr eller Att angöra en brygga? Trots att humor är färskvara funkar det här fortfarande. Min absolut favorit är Herr Lindeman. Jag minns hur vi ofta brukade lyssna på Lindeman-gubbarna i bilens kassettdäck när vi åkte på långresa någonstans. I dag har jag ståupparna på cd; rappt, unikt och skitkul.

Foto: Hasse & Tage-museet

 

Nilecity 105,6

En klassiker från 1995, återigen med Johan Rheborg och Robert Gustafsson plus de andra i Killinggänget. Som titeln antyder snackar vi radiostation där det mesta händer. Humor utan ambitionsnivå och budskap men genialt bra. Min favoritkaraktär av alla som förekommer är ”Sudden” (Gustafsson), sportjournalisten som kommenterar udda sportgrenar. Tyvärr blev det bara sex cirka 30 minuter långa avsnitt, trots att alla ville ha mer. Som tur är finns Nilecity att se i det öppna arkivet. Episkt!

Foto: Öppet arkiv