Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

”Comparison is the thief of joy”

– Theodor Roosevelt

Vi har hela världen vid våra fingertoppar. Bara några knapptryckningar och swipes bort; ett enda fingertryck på en tangent kan öppna upp en hel digital värld, vilket är fantastiskt. Men all ny teknik har fått konsekvenser, inte bara för vårt sätt att leva utan också vår syn på varandra.

För handen på hjärtat, hur ofta jämför du dig inte med andra?

När man bläddrar igenom sina flöden på Instagram, Facebook, Snapchat, TikTok och LinkedIn är det så oerhört lätt att man börjar jämföra sig med alla IG-modeller man ser, vännerna som verkar ha så spännande jobb, den fd klasskamraten som just köpt värsta våningen, powerparet (med magrutor) som tycks ha framgång med allt de tar sig för, ”kändisarna” som leende från någon lyxig resort visar upp precis hur lyckade de är.

Jämförandet har vuxit till ett litet monster.

I denna märkliga tid är det lätt att tappa bort sig. Som jag har berättat om tidigare så levde jag länge i jämförandets skuggvärld; kunde inte riktigt acceptera mig själv och att jag dög som jag var om jag inte presterade. Ju äldre jag blivit desto mer har det där börjat rinna av mig. Jag har accepterat den jag är med alla mina positiva och negativa sidor, och jag har slutat att ständigt och jämt jämföra mig med andra. Det är absolut inte lätt, men jag är jag. Jag ser ut som jag gör, jag är som jag är, och gillar att göra saker på mitt sätt.

Självklart kan jämförandet ha en positiv inverkan på oss – om vi blir inspirerade, motiverade och får en kreativ boost. Den destruktiva jämförelsen, däremot, den där ”hen är mycket smartare, snyggare, bättre än jag är”-inställningen gör dig bara avundsjuk, dömande och bitter. Du börjar klanka ner på dig själv i stället tänka på alla positiva sakerna som finns i dig och i ditt liv. Tillåt inte dig själv den nedvärderingen. Du förtjänar bättre.

När du ser andra visa upp sina bästa sidor och ultimata stunder så har du inte alla fakta. De ögonblicksbilder vi ständigt matas med är inte ögonblicksbilder av verkligheten. De är många gånger retuscherade fasader. Du vet ingenting om bakgrunden eller förutsättningarna. Du vet heller ingenting om på vilket sätt personen har nått dit – eller vad personen har gått igenom. Alla människor har sin skit, som jag brukar säga.

Så hur slutar man då? Jag tänker inte påstå att det är något som kan försvinna helt. Människan är ett flockdjur och vi vill känna tillhörighet med andra som till exempel delar samma blod, åsikter eller bär likadana kläder så jämförandet finns naturligt i oss. Det gäller att inte låta det bli destruktivt så att självkänslan får sig en törn.

Det finns några sätt att skifta fokus. Här är mina bästa tips för att komma tillrätta med jämförelsesjukan. Och om du bara ska ta med dig en sak ifrån detta inlägg så minns då detta: att vara ett original är så mycket bättre än att vara en kopia.

Bli inspirerad, inte avundsjuk

I jämförelsehetsen så beror de negativa känslorna vi får på att vi tror att vi inte kan vara eller göra eller ha det som personen vi avundas är eller gör eller har. Ibland kanske det är sant. Om du är 1,60 lång så kan du förmodligen inte bli mannekäng och visa kläder på catwalken. Om du har familj och fyra ungar så kan det vara svårt att lämna allt för att resa solo runt jorden under en månad. Men under dessa båda faktorer finns ett annat element. Kanske vill du känna dig stark, hälsosam och vacker. Kanske vill du ha mer frihet i livet. Ett bra sätt är att försöka sätta namn på känslan när den kommer upp. Det kanske inte är avundsjuka du känner? Ta ett steg tillbaka och fundera över vad det verkligen är du vill och som du avundas personen, och försök att använda det som en inspirationskälla i stället. Sätt namn på känslan och använd den som inspiration och drivkraft så att du närmar dig ditt mål.

Fokusera på skapandet

Det bästa motgiftet mot att jämföra eller konkurrera är att vara kreativ. När du har identifierat vad som triggar dig att jämföra dig själv med andra så identifiera vad det är som andra människor har som du upplever är så attraktivt. Sätt sedan dina egna konkreta mål och försök att eliminera andra människor ur ekvationen helt. Fokusera på att skapa nya upplevelser och arbeta mot dina egna mål snarare än att titta på vad andra gör. Försök också att använda sociala medier med viss försiktighet, eftersom den typen av forum sällan bidrar till din kreativitet på ett positivt sätt.

Uppskatta det du har

För många fungerar det bra att föra en ”tacksamhetsbok”. Jag föredrar att i vardagen bara vara mer uppmärksam på positiva saker i mitt liv som jag ibland tar för givet. Det kan vara allt från en betydelsefull relation, resor jag gjort eller saker jag är stolt över. Genom att skifta fokus från andra till dig själv tränar du dig i att uppskatta det du har och bygger din relation med dig själv. Kom ihåg, att du styr dina handlingar.

Kör ditt eget race

De flesta av oss har vuxit upp med att konkurrera med andra på något sätt – med betygen i skolan där högre rankade elever lyftes fram, mot syskonen hemma där någon alltid fick fler privilegier. Verkliga vinnare och framgångsrika personer tävlar, om ni frågar mig, inte med andra endast mot sig själva. Ingen annan är du och det är din power. Du kan inte jämföra dig själv med någon annan, för vet du vad? Du är inte någon av dem. Låt dem inspirera dig, pusha dig till att hitta din väg. Börja se vad som är möjligt för dig och vad du behöver göra för att uppnå de drömmar och mål du har. Ibland blandar vi ihop vad vi vill och vad som driver oss med vad som är socialt acceptabelt, attraktivt eller populärt. Det är därför meditation, dagboksskrivande och tid med sig själv och sina tankar är så viktigt. Det hjälper dig att komma i kontakt med vad du verkligen vill ha ut ur livet. Lita på att du har kraften att skapa det livet.

 

Outfitdetaljer: Linnekavaj Massimo Dutti (liknande här)  // Jeans Cheap Monday // Loafers Massimo Dutti (liknande här) // Skärp garderobsfynd (liknande här) // Kuvertväska Ceannis // Halsband Pilgrim och länk Thomas Sabo

 

 

 

Foto: Sean Lewthwaite