Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Monokromt för en spännande look.

Effektfullt och coolt – det finns något så otroligt snyggt i att klä sig i en monokrom outfit. I sommar har jag satsat mycket på helsvarta looker. Svart är en färg som vi svenskar gärna bär året om, men på vintern kan det nästan kännas lite för dystert och dränerande tycker jag, särskilt när huden antagit en leverpastejfärgad ton. Det är ju så mörkt runt omkring oss då så är det någon gång vi behöver addera färg så är det på vintern.

Men så här på sommaren är helsvart bara så snyggt. Man känner sig dressad och chic på en gång, och det går att bära helsvart på såväl bryggan som på cocktailpartyt.

Jag är helt klart inne i en svart period just nu. Den här minimalistiska outfiten har jag mer eller mindre bott i och trots att den i princip består av ett par barrel jeans och en tunn finstickad tröja från Cos Stores så blir den elegant, tack vare den enhetliga färgen. Att bära en enda färg från topp till tå gör att ens outfit upplevs som genomtänkt och smart.

Att sätta ihop en monokrom look är inte alltid enkelt. Du vill inte känna det som att du har droppats ner i en färgpyts, eller klätt dig i din favoritfärg bland tuschpennorna. Du vill heller inte framstå som ointressant. Knepet för att det inte ska bli tråkigt handlar om balans och detaljer.

Börja med neutraler

Känns det som att du är ute på hal is när det kommer till att bära monokromt så är mitt tips att du mjukstartar med en look i en neutral färg. Det kommer att kännas mindre skrikigt à la ”här är jag” än om du går runt i knallig fuschia från topp till tå. Kamel, beige och taupe är den perfekta startpaletten.

Balansera volymen

En viktig princip när det kommer till monokrom klädsel är att ha koll på proportionerna så att det är smickrande för din kroppstyp. Välj en del att accentuera; tänk antingen eller. Har du voluminöst upptill så matcha med lite mer åtsittande nertill och vice versa. I mitt fall valde jag en tajtare kortärmad överdel till ett par vida som ger en spännande siluett. Andra exempel är att bära en kroppskramande klänning ihop med en voluminös kappa, eller att bära en vippig lite flirtig kjol med en ”boxy” tröja.

Kombinera texturer

Eftersom du håller dig till en och samma färg så kan du istället experimentera med texturer. På så sätt får du in kontraster i din outfit vilket gör den visuellt mer intressant. Varför inte mixa en grovstickad tröja till en sidenkjol i samma färg? Eller ett par jeans i rådenim till en skinnjacka? Olika struktur i materialen ger looken och garderoben nytt liv.

Mixa nyanser

Inte ett måste men något att ha i åtanke. Genom att bära olika nyanser av samma färg undviker du att looken blir platt och intetsägande. Lek med olika toner och texturer på plaggen du kombinerar. Du kan också blanda upp din monokroma look med accessoarer i avvikande färg och material för att skapa mer dynamik.

Addera en touch av mönster

På samma sätt kan du addera en accessoar i ett kul mönster. Bär du till exempel beige från topp till tå så sätter en zebramönstrad scarf eller en väska i leopardmönster pricken över i. Ibland är det där extra lilla schvungen det som behövs för att lyfta din outfit.

Outfitdetaljer: Barrel jeans och finstickad tröja Cos Stores // Ballerinaskor Uterqüe // Silverhalsband Pilgrim // Väska Dixieland Josef Frank/Svenskt Tenn // Armband Loren Stewart

Shoppa monokroma looker

 Mules Bottega Veneta // Miniklänning med volang Kalita // Axelremsväska Bottega Veneta

Flats Christian Louboutin // Midikjol The Row // Sidentopp Miu Miu

Slip-in skor Ayede // Dubbelknäppt sidenkavaj Munthe // Sidenshorts Munthe

 

Foto: Sean Lewthwaite