Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Be your own boss babe!

Att vara sin egen chef innebär att man har fullt ansvar för sig själv och sitt företag. Det gör det både till den bästa och den värsta typen av frihet. Bäst eftersom ingen kan säga till dig vad du ska göra. Du behöver inte befinna dig på ett kontor varje dag, skratta åt chefens dåliga skämt, eller berätta för någon när du smiter ut för att ta en kaffe.

Å andra sidan är du helt ansvarig för att se till att du kan betala hyran och sätta mat på bordet. Ansvaret vilar helt och hållet på dina axlar – och få mig inte gå in på det här med bokföring och deklaration. Även om jag gillar ettor och nollor så är det oändligt tråkigt och tidskrävande att hålla på med.

I mitt fall fanns det inga alternativ. När jag blev min egen hade jag hunnit jobba som heltidsanställd på både stora koncerner och mindre start-ups i många år. Alldeles för många, kan jag tänka nu när jag ser tillbaka i backspegeln. Men det tog tid för mig att hitta rätt och förstå att jag nog inte är gjord för att vara anställd, där någon annan styr över min tid och mina arbetsuppgifter.

Även om det i början när man startar egen business kan kännas nästan överväldigande och skrämmande, när du väl har satt snöbollen i rullning öppnar livet upp sig och man inser hur mycket det är värt det.

Samtidigt är det en balansakt att driva  eget företag och jobba för sig själv. Gränsen för vad som är arbetstid och fritid är väldigt flytande och det är sällan jag stänger av datorn överhuvud taget. Det är lätt att bli en arbetsnarkoman eftersom jobbet aldrig slutar. Det finns alltid saker som ska göras eller sånt man borde eller vill ta tag i.

Oavsett var du befinner dig på din egen resa, om du nyligen blivit frilansare eller är en etablerad entreprenör med ett eget team som backar upp dig, så kommer här några tips för att behålla arbetsglädjen i att vara din egen chef och få en roligare arbetsdag. Jag hoppas att de kan hjälpa dig att jobba smartare och få dig att njuta av livet mer i processen. Och kom ihåg, du behöver inte klä dig i en knallrosa powersuit för att känna dig som en mäktig boss babe, men jag skulle ljuga om jag påstår annat än att det hjälper!

Skapa rutiner

Att skapa rutiner kan låta vansinnigt tråkigt men kan faktiskt ge dig mer frihet och hjälpa dig att bli mer produktiv – och kreativ. Genom att börja arbeta samma tid varje dag och antingen jobba på samma plats eller under liknande omständigheter så bygger du rutiner och förbereder hjärnan för jobbet. På så sätt känns arbetsflödet naturligt och dina idéer flyger bättre. Själv är jag ju en morgonmänniska så för mig är det en no-brainer att kliva upp tidigt varje morgon (ungefär vid fem, ja jag vet …) äta en snabb frukost och sedan sticka iväg och träna. Jag duschar alltid på gymmet och klär mig i mina ”jobbkläder” som jag packat kvällen innan. På så sätt kliver jag ”mentalt” in på kontoret när jag kommer hem för att sätta mig vid datorn, eller var jag nu har mitt kontor för dagen, och så kan jag gasa igång direkt och vara produktiv. Det är min rutin och den funkar för mig.

Outsourca tråkiga uppgifter eller sånt du suger på

Det finns alltid visa sidor av ens arbete som är trista. Det fina i kråksången är att du är chef och inte har skyldighet att utföra dem. Hurra! Om du tycker det är utmattande att hantera sociala medier så anställ en praktikant att skapa en strategi och hantera det åt dig. Om du absolut hatar att göra simpla uppgifter som att sålla igenom din inbox, hantera din kalender och beställa kopieringspapper kan du ta in en assistent eller använda en virtuell assistent att ta hand om det. Att anlita hjälp är ofta mer överkomligt än man kan tro och det är värt det när man väger den tid du får tillbaka och hur mycket gladare du blir när du slipper att hantera saker du hatar. Glöm heller inte att sätta betalningar på autogiro.

Skapa ett inspirerande kontor

Oavsett om du arbetar hemifrån eller har ett kontor att gå till, se till att skapa en inspirerande plats. Sätt upp en neonskylt på väggen. Släng in en bönsäck. Gör en massiv mood board med bilder som får dig att vilja göra stordåd. Eftersom du är chef kan du konstruera din arbetsmiljö precis som du vill ha den. Varför inte göra den sjuhelsikes storslagen? Jag befinner mig just nu i skedet att skaffa mig ett nytt kontor. Jag sitter ju veän hemma och arbetar men känner att jag vill ha ett eget kontor, en plats att gå till som bara är min och där jag kan vara produktiv och ha kul på samma gång. Jag tror det är viktigt även ur aspekten att lättare särskilja på vad som är arbetstid och vad som är fritid. Balansen i livet, ni vet. Jag har tittat på några ställen men ännu inte bestämt mig, men när jag väl hittat rätt kommer jag att uppgradera kontorsplatsen så att den känns inspirerande, fläckfri och, viktigast av allt, får mig att må bra i livet.

Gör mer av det som intresserar dig

En annan fin aspekt med att jobba för sig själv är att så snart du har fått upp farten så kan du bestämma vad du ska fokusera på. Om du etablerar en business som ger dig tillräckligt hög och regelbunden intäkt så kan du experimentera vid sidan om och kombinera mer av dina intressen med ditt arbete. Fundera över vad du är intresserad av och se vilka möjligheter det finns att inkorporera detta i det du redan gör. Är du copywriter men älskar konst? Pitcha till museum, konstgallerier och konstinriktade event. Du har friheten att bestämma riktningen. Gå mot dina intressen. Ha roligare i tillvaron!

Outfitdetaljer: Jeans Kappahl // Tröja Cos Stores // Skor Peter Kaiser (liknande här) // Väska Massimo Dutti (liknande här) // Halsband med hängsmycke Thomas Sabo // Solglasögon Ahkka Akenberg

 

 

Foto: Sean Lewthwaite