Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Så som du presenterar dig själv för världen har en stor inverkan på vart du går i livet.

Som journalist med en egen digital plattform, är självförtroende en viktig del i mitt arbete. Det kan vara nervöst att möta mäktiga företagsledare och världsberömda personer för en intervju, om man inte är bekväm med den person man är. Det tyckte jag särskilt i början av min karriär. Det är heller inte lätt alla gånger att posera på en trafikerad gata iklädd festkläder om man oroar sig för vad alla förbipasserande tänker om en.

Självförtroende är en förmåga som alla oavsett ålder borde sträva efter att utveckla. Det är så skönt att känna sig säker på sig själv och inte hålla på att tvivla eller ännu värre skämmas för sig själv.

Men att ha självförtroende är inte samma sak som att vara den mest högröstade i ett rum, eller att inte kunna erkänna att man har fel. Det handlar snarare om att lita på sig själv och interagera med andra på ett sätt där du förmedlar förtroende och visar att du inte är någon man sätter sig på i första taget.

Att ha självförtroende handlar i grund och botten om att respektera sig själv, vilket i sin tur visar andra hur de ska behandla dig. Det här är viktigt. man behöver inte alls vara någon extrovert pratkvarn för att känna tillit till sig själv. Självförtroende kommer i olika former – och allt börjar med dig själv.

Jag har i alla fall sammanställt några nyckelpunkter för hur du stärker ditt självförtroende och rör dig genom världen med mer grace och lätthet.

Ha koll på ditt kroppsspråk

För det första: Hur är din hållning? Hur samtalar du med andra? Ditt kroppsspråk avslöjar dig direkt om du känner dig osäker, sålunda kommer energin som du får tillbaka i interaktionen///kommunikationssituationen på sin höjd bli medioker.

Ge akt på ditt kroppsspråk regelbundet under dagen för att upptäcka hur du för dig. Stå upp, eller sitt med rak rygg och axlarna tillbakadragna. Ta ögonkontakt under samtal med andra, inte bara när du talar utan även när du lyssnar. Och se till att du inte viskar eller mumlar utan låt din röst ta för sig. Många kvinnor är rädda för att låta för högröstade. Tala som om du har något viktigt att säga, även om du bara beställer en kaffe.  (Läs också gärna mitt tidigare inlägg om kroppsspråk.)

Prata med främmande personer

Ett bra sätt att utmana dig till att bli mer självsäker är att börja prata med främmande personer. Hur ofta uppmärksammar du egentligen kassörskan i mataffären eller personen som sitter bredvid dig på tåget på morgonen? Innerst inne så är vi alla lika. Pusha dig själv att åtminstone en gång om dagen starta en konversation med någon du möter. Det är inte bara vänligt och medmänskligt, det tvingar dig också utanför din normala sfär och komfortzon.

Agera för att nå dina mål

Inget bygger självförtroende snabbare än att göra framsteg mot ett uppsatt mål. Oavsett vad du siktar på att uppnå, om det är att springa din första halvmara eller få ditt företag att växa, så gör något varje dag för att röra dig i rätt riktning. Du måste också tillåta dig själv att snubbla på vägen. Du kommer kanske inte att klara av alla träningspass, eller landa varje avtal – och det är okej. Se bakslag och misslyckanden för vad de är utan att lägga någon skuld på dig själv. Var bara ihärdig och fortsätt framåt för det är exakt den typ av självförtroende-träning du behöver.

Ge kärlek till dig själv

Om du inte kan älska dig själv först så kan ingen annan. Ta ett mentalt snack med dig själv varje dag och känn efter hur du mår. Ge dig själv villkorslös kärlek oavsett hur saker och ting går. Kom ihåg att du är den viktigaste personen i ditt liv och du är precis lika fin som alla andra. När du har en positiv relation med dig själv så kommer andra att se det och vilja vara i din närhet. Allt startar där.

Andas. Tänk. Tala.

Till sist, en viktig nyckel till att förmedla självförtroende är faktiskt att vara lugn. Ju mer avslappnad och obesvärad du är, desto bättre beslut kommer du att ta. I alla situationer, vare sig det är ett allvarligt intimt samtal med en vän eller ett affärsmöte, så ta djupa andetag och tänk efter först vad du vill säga innan du häver ur dig något ogenomtänkt. Det kan låta konstigt att pausa mitt i en konversation, men ibland är tystnaden det absolut bästa. Utnyttja den till att filtrera dina ord och låt det som kommer ut vara något du verkligen menar. Personer som behåller lugnet i pressade situationer presterar bättre än folk som inte gör det – den lugnaste personen i rummet är den som har makten.

Outfitdetaljer: Dubbelknäppt kavaj Massimo Dutti (liknande här) // Skjorta Cos Stores // Tajts Stronger // Ankelboots Rizzo (liknande här) // Axelremsväska Ceannis (liknande här)

 

 

 

 

Foto: Sean Lewthwaite