Det här inlägget affiliatelänkar till återförsäljare. Samtliga produkter är utvalda av mig.

Jag har aldrig varit någon kaffedrickare, men på senare år – och det här trodde jag aldrig att jag skulle säga – har jag lärt mig att tycka om och uppskatta espresso och cappuccino. Jag har upptäckt kaffets värld och tycker det är spännande att botanisera bland rostningar, smaknyanser och kaffebönor från olika delar av världen. Än så länge skulle jag förvisso inte kunna få i mig en slät kopp bryggkaffe, dit kommer jag nog aldrig att komma. Espresso, däremot, är en helt annan sak.

Nu har det i alla fall blivit dags att skaffa mig en espressobryggare här hemma. Jag har en liten mokabryggare och den funkar okej, men jag skulle gärna vilja ha mig en proffsig italiensk espressobryggare så att jag kan fortsätta att utveckla mina skills. Manuell eller pods har jag inte bestämt än, inte heller om jag vill ha integrerad mjölkskummare. Det finns för- och nackdelar med alla varianter. Pods är ju smidigt men det adderar en extra dimension att göra sin espresso manuellt, och så kan man ju styra processen på ett helt annat sätt. Jag har scoutat runt lite och här är några alternativ jag gillar.

 

 

Siemens EQ Plus är en helautomatisk maskin, lätthanterlig och smidig eftersom man bara behöver trycka på en knapp. // Man gillar ju grejer som vunnit produkttester och det gjorde Melitta Caffeo Passione One Touche 2018. Har en jäkla massa olika funktioner och förinställda kaffespecialiteter. Dessutom är den kompakt och modernt avskalad i designen. // Liten och smidig manuell espressomaskin från De’Longhi Funkar med både malet kaffe och kapslar – smidigt så att man kan välja. // Manuell espressomaskin från Ascaso. En snygg liten designad sak som jag tror gör väldigt bra espresso tack vare sina features som ångrör, löstagbar vattentank och snabba uppvärmningstid (2 minuter).

Hur snygg är inte Smegs retromaskin i 50-tals stil? Finns i flera färger men den röda skulle göra sig väldigt bra på min köksbänk. Sedan vet jag inte hur bra kvalitet det är, men den har i alla fall ångfunktion för mjölkskumning vilket är ett plus. // Sage by Heston Blumentahl har gjort en stilren manuell espressomaskin i rostfritt, The Barista Express. Har  integrerad kvarn där man kan välja mellan 18 olika grader vilket jag gillar. // Gillar KitchenAids Artisan, en riktigt snygg maskin med två kokare så att man kan brygga espresso och skumma mjölk samtidigt.

Rocket Mozzafiato type V, ser ut som en liten rymdstation. Stål, halvautomatisk med mjölkskummare. Gillar också att den har tydliga avläsare för tryck och temperatur. // Hur snygg är inte färgen på denna De’Longhi Distinta? Får dessutom plats på köksbänken utan problem.