Hej onsdag! Mår ni bra? Igår var jag hos Håkan igen, min jobbcoach som jag skaffade för några månader sedan eftersom jag en tid känt att jag fastnat i karriären och hade ett behov av professionell hjälp. Jag tror att vi alla någon gång upplever att vi kört fast. Att vi måste släppa allt vi tagit för givet och göra en omstart. Jag har gått igenom en period i livet som varit extra tung och som jag börjat ta mig ur och det är hög tid för lite ”happitude”!

Vi har träffats tre gånger nu, Håkan och jag, och till igår hade jag fått i uppgift att inventera kunskaper och intressen, vad jag kan mest om, vad som engagerar mig mest, ämnen jag gillar att läsa om, intressen jag ägnar mig åt med vänner och på egen hand, kunskaper jag fått med mig från mitt tristaste jobb, situationer där jag trivs som bäst och som sämst osv. Nästa gång ska vi köra en brainstorming med detta som utgångspunkt. Det är skönt att ha någon att bolla med för att få perspektiv på tillvaron och lättare kunna planera färdvägen och allt nytt som jag vill ska komma. Saker som kommer att förändra mitt liv i det stora hela. Mitt mål är att nå långt i karriären, men jag har inte varit klar med vad det egentligen innebär och vad jag vill att mitt yrkesliv ska innehålla.

Jag har aldrig haft någon linjär karriärplan utan saker och ting har liksom kommit i min väg. Men nu har det börjat hända grejer, både rent konkret med en del nya förfrågningar men kanske framförallt i huvudet. Tankar som formeras om riktningen framåt. Jag vill styra själv från och med nu, ta mig an intressanta och roliga uppdrag och arbeta med mina egna sidoprojekt samtidigt. Och för första gången på länge så känner jag mig förväntansfull!

Hur som helst, hittade den här listan hos Underbaraclara (tack!) som jag snodde rakt av.

Bäst av allt det senaste jobbåret: Att jag verkligen har landat i mitt skrivande och vill att det ska utgöra stommen i mitt jobb. Nu och för alltid. Inom en snar framtid kommer jag även att börja driva min business helt i egen regi och det känns spännande.

Sämsta grejen: Svängningarna arbetsmässigt. Vissa delar av året är galet arbetsintensiva och som frilans tackar man sällan nej när det kommer förfrågningar, men uppdragen har en tendens att komma i klump. Trillar det in ett uppdrag kan man vara säker på att det kommer två, tre, fyra till som det ofta är bråttom med och så blir det att man sitter där både kvällar, nätter och helger. Sedan kan andra perioder vara väldigt tomma och det mår jag heller inte bra av – jag känner mig värdelös och hamnar ofta i negativa tankespiraler.

Roligaste nya grejen: Att börja blogga. Jag hade fram tills i våras nästan uteslutande jobbat i print-världen med magasin och andra trycksaker förutom att jag skrivit för olika företags digitala satsningar och hemsidor och annat. Men att själv ta steget till det digitala medielandskapet med Sweet Spot Stories har varit så himla roligt och inte minst lärorikt.

Största överraskningen: Jag hoppas att den ska komma snart! Väntar just nu på besked om ett samarbete som jag hoppas på och som kan bli hur stort som helst.

Bästa förändring i arbetssätt: Att skala ner och renodla vilka kunder jag vill jobba med. Det skapar bättre struktur och gör att arbetet inte blir så splittrat, vilket jag ju har känt att det varit de senaste åren, och det skapar också ett djupare engagemang och starkare relationer med de jag väljer att samarbeta med. Win-win helt enkelt.

Arbetsbortfall: Precis som många andra frilansjournalister och fotografer vittnat om har jag skurit ner rejält på att göra reportage för vissa mediehus på grund av deras villkor kring upphovsrätt och ersättning. Det är verkligen jättetråkigt för hela branschen tycker jag, både för alla duktiga frilansare som tappat uppdrag, men inte minst för läsarna som många gånger faktiskt köper en produkt med sämre kvalitet. Att inte äga upphovsrätten till mina texter och heller inte få rimligt betalt är också en av anledningarna till att jag nu håller på att omdefiniera mig själv.

Stoltaste stund: När vi hade boksläpp med ”Go Golfilicious” i våras, jag och min compadre Peter. Tänk att det blev en uppföljare! En stolt stund för mig såklart eftersom hela Golfilicious-konceptet är min idé och baby från början, och naturligtvis är det extra roligt med det genomslag vi fått, alla uppskattande läsarna och alla fina recensioner.

Framsteg: Att jag tagit tag i min karriärplanering, det ser jag som ett stort framsteg. Jag har annars en tendens att bli kvar i båten trots att det gungar och jag driver för vinden utan att veta vart. Nu känner jag en nytändning!

Klokaste beslut: Kan ha varit det jag bestämde mig för, för någon månad sedan, nämligenatt sälja av contentdelen av Sweet spot stories och fokusera helt på bloggen. Det känns rätt och jag kommer att kunna skriva och planera innehållet och inläggen på ett nytt kreativt sätt.

Jobbigaste grej: Att jag inte haft tid att slutföra mitt barnboksmanus. Eller, det är skrivet och klart men det måste arbetas om och förvandlas till en mer utpräglad kapitelbok. Mitt förlag har gett tummen upp för själva storyn men jag behöver jobba vidare med den och hade hoppats ha tid till det nu i somras. Så blev det nu inte. Note to self: Planera din tid smartare för kommande halvår och prioritera manuset i högre utsträckning.

Planer för hösten 2017: Jag kommer att satsa stenhårt på bloggen och på mitt nya uppdrag som jag hoppas kunna berätta om i nästa vecka. Det bilr en efterlängtad förändring där jag också kommer att kunna lära mig mycket och utvecklas som person.

(Och bilden överst är förstås favvon och überchica Inès de la Fressagne.)