Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Putsa, diska, tvätta, damma.

Det börjar närma sig jul, årets största och viktigaste högtid. Med den kommer också en ökad stress. Å ena sidan älskar vi traditionerna och umgänget med nära och kära, å andra sidan känner vi oss ofta bundna av alla måsten och krav.

För de flesta av oss fördubblas förpliktelserna runt denna tid på året. Med allt som ska förberedas, extra tillställningar, familj och vänner som bjuder in till träffar och jobbprojekt som måste stängas innan årets slut kan det vara svårt att få tid till det man vanligtvis brukar ägna sig åt. Våra förväntningar på oss själva bidrar också till julstressen.

Detta pandemiår kommer visserligen jul och nyår och de närmsta veckorna fram till dess att se annorlunda ut än vi är vana vid. I och med att vi inte tillåts träffas i stora sällskap blir tillställningarna betydligt färre och mer intima.

Även om det finns många härliga aspekter av jul och nyår kan det ibland bli överväldigande med alla listor och julbak och storstädning och vad det nu är man ska göra.

Oavsett om du bara har mycket på gång för tillfället, eller har svårt generellt att hinna med i vardagens ekorrhjul, här är några tankar och tips om hur du prioriterar din mentala hälsa under högtiden.

Skapa en rutin för mindfulness

Först och främst måste du ge dig själv tid. Jag har en morgonrutin där jag landar i tanken några minuter och bekräftar mig själv och känner tacksamhet över det jag har för att skapa ett bra utrymme innan jag tacklar dagen. Det kan vara frestande att hoppa över detta när schemat fylls på, men det är lite av ett misstag. Se till att du avsätter åtminstone en halvtimme (allra helst en timme om du kan) under dagen då du bara ägnar dig åt dig själv och tar ett steg bort från jäkt och stress. Jag skulle rekommendera en stunds meditation på morgonen, att skriva ner saker du är tacksam för, och ett varmt bad och lite lugn tid innan sängdags för att läsa, skriva och varva ner skärmfritt.

Sätt gränser

Visst, att komma i julstämning och vara snäll och god är fint men detta är inte ”Yes Man”. Du behöver inte tacka ja till alla tillställningar, köpa julklappar till varenda person du känner, sköta barnens skolförsäljning av stearinljus och ta rollen som ledare för grannskapets julkör. Det är viktigt att tillåta dig själv att tacka nej till vissa inbjudningar och säga till nej till folk när deras önskemål orsakar onödig stress. Gör en lista över de aktiviteter du verkligen tycker om att göra under julhelgen. Kanske är det att se ”Nötknäpparen”, ha en pusselläggardag med bästa kompisen eller vara värd för en glöggbjudning. Se till att det som ger dig glädje prioriteras. Var sedan ärlig med dig själv om hur mycket du kan hantera och avböj elegant engagemang som äventyrar din sinnesro.

Håll fast vid din träningsplan

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen. Att vara i form och må bra i sin egen kropp är fantastiskt, men jag tränar främst för att behålla mitt förnuft. Jag skulle inte fungera utan att röra på mig eftersom det är mitt sätt att rensa huvudet och processa saker. När julhelgen närmar sig är det toppen att planera in sin träning i kalendern för att främja mental och fysisk hälsa. Välj en regelbunden tid som du går till gymmet, rullar ut din yogamatta, eller drar på dig löparskorna för några varv runt kvarteren – och håll fast vid detta. Var stark när alla måsten pockar på och släpp inte träningen. Det kommer att hjälpa dig att rensa sinnet naturligt medan du förbättrar konditionen. När allt kommer omkring så är kropp och sinne oundvikligen sammankopplade, en helhet.

Glöm perfektion och njut av stunden

Många av oss låter kontrollbehov och strävan efter perfektion stå i vägen för vår lycka. Det gäller särskilt vid stora tillställningar som familjesammankomster och när man är värd för en fest. Sanningen är att det går aldrig precis så som man tänkt sig. Allt du kan göra är att släppa taget, bestämma dig för att du ska ha så kul som möjligt och inte låta dina förväntningar förstöra din rätt att ha det bra. Sluta oroa dig över att inte ha lagat den läckraste middagen, bära den snyggaste stassen eller skapat den perfekta spellistan! Gör ditt bästa för att omfamna ofullkomligheten (du vet, de småbrända pepparkakorna som du precis drällt kristyr på?) och njut av ögonblicket när det händer. Jul och nyår är en dyrbar högtid avsedd för att njuta av andras sällskap, fira livet och vara tacksam för stunderna när de sker.

Det kommer troligtvis att bli lite stressigt här och lite too much där, det hör till så här års. Men jag hoppas att de här tipsen kan hjälpa dig att prioritera din mentala hälsa så att du kan njuta av veckorna innan, under och efter helgerna.

Outfitdetaljer: Vaxade skinnyjeans Massimo Dutti // Polotröja Cos Stores // Filt Klippans Yllefabrik (liknande här) // Ullhatt Stetson (liknande här) // Ullrock Massimo Dutti (liknande här) // Mockaboots Rizzo (liknande här)

 

 

Foto: Joel Carlén