Glad fredag! Hur mår ni? Här har det varit fullt ställ sedan jag kom hem så jag är rätt glad att det redan är fredag och snart helg.

Gjorde ni något roligt igår på lucia? Vi hade ett jättefint luciatåg på kontoret som jag och några kollegor såg på. Jättefint och vacker sång som gjorde mig alldeles nostalgisk över allt lussande man ägnade sig åt i yngre dagar.

På söndag är det redan tredje advent, hur galet är inte det? På första advent satt jag på planet till Mauritius och andra advent spenderades under ett parasoll så jag har liksom inte fattat att det snart är jul. Jag måste börja planera vad jag och mamma ska ha på vårt julbord; det blir bara hon och jag i år så vi kommer nog att vara rätt sparsmakade och ha riktigt god sill, griljerad skinka, lite lax och prinskorv och annat smått.

Nu bjuder de stundande högtiderna förstås inte bara på dignande julbord. Den med smak för det söta blir säkert salig av lycka över avdelningen julkonfekt. Jag tänkte dock slänga in ett wildcard i form av saltlakrits bland all choklad och knäck. Nämligen en underbar lakritsfudge. Jag är själv inte stor i godis men det finns nog inget snarr i hela världen som jag gillar så mycket som lakrits. I kombination med choklad sker också ett spännande möte, tycker jag. Det här receptet kommer från Söta saker – godis av Therésia Franklin och räcker till 15–20 bitar.

Du behöver:
1 ½ dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
25 g smör
2 dl strösocker
2 dl lakritskarameller
(t.ex. turkisk peppar)
100 g mjölkchoklad
ev. svart karamellfärg

Blanda grädde, sirap, smör och socker i en stor kastrull med tjock botten.
Krossa de salta lakritskaramellerna i en mortel och rör ner dem.
Koka upp och låt blandningen småkoka tills den når 125 graders värme eller klarar ett kulprov (droppa lite smet i ett glas vatten och se att den kan formas till en kula).
Hacka chokladen fint.
Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladhacket tills en seg massa bildats.
Färga eventuellt smeten med lite svart karamellfärg och häll den sedan i en form (ca 20 x 10 cm) klädd med bakplåtspapper.
Låt svalna och skär i rutor.