På söndag är det Alla Hjärtans Dag. Kanske har du redan planerat hur du ska ösa kärlek över din älskade, med en middag på stan, en drömmig hotellövernattning eller en mysig kväll hemma. Varför inte krydda med lite romantik från kulturens värld?

Jag bad fyra fantastiska kvinnor att ge sina bästa kulturella kärlekstips. Håll till godo!

”Dejting börjar med dig” av Linnea Molander

Helena Lehmus, Grundare och vd Stockholm Sales Institute

Mitt tips är Linnea Molanders ”Dejting börjar med dig” som finns både som e-bok och ljudbok. Linnea guidar skickligt läsaren genom känslomässiga svårigheter, såsom hur känslomässig anknytningsproblematik från barndomen påverkar aktiva relationer idag: till kolleger, vänner, familj och i kärleksrelationer. Den ger samtidigt övningar i hur du stärker dig själv emotionellt och tar fram din inre queen. Denna bok bör läsas av alla kvinnor som på något sätt vill lära sig förstå sig själva, sina känsloreaktioner och hur man skapar och bibehåller sunda förhållanden.

Även om karaktären Julia är något yngre än jag och singel så är det stor igenkänning. Att den utspelar sig i Visby är ett stort plus eftersom vi som tillbringat ett antal veckor på Almedalen har bra koll på känslan, gränderna och tillhållen. Handlingen är inte självklart fluffig och julen är inte helt härlig. Boken är en riktig feel good, vilket alla behöver just nu vill jag påstå.

”Familjen Bridgerton” och ”Själen”

AnnKathrin Lundqvist,  medgrundare och designer Akenberg samt driver designstudion Arctic Trend

Eftersom jag sällan hinner läsa några böcker blir det oftast film och tv-serier som konsumeras i kulturväg. Om man av någon anledning missat ”Familjen Bridgerton” så kan jag varmt rekomendera denna tv-serie inför Alla Hjärtans dag. Det är ett riktigt fräscht kostymdrama med en modern syn på kärlek och fantastisk skådespelarensemble som man gärna vill se mer av. Serien utspelar sig i London i början av 1800-talet. I centrum för handlingen står familjen Bridgerton där åtta syskon uppvaktar och uppvaktas i jakten på den stora kärleken. Superromantiskt och en serie man lätt sträckkollar – bör ses under en långhelg!

Lite otippat så vill jag också tipsa om ”Själen” från Disney Pixar om man gillar tecknade filmer som har ett budskap. Filmen är perfekt efter att ha genomlevt allt elände 2020. Filmen är regisserad av Pete Docter, som ligger bakom filmer som ”Monsters Inc.”, ”Upp” och ”Insidan ut”, och tar frågorna om livets mening på allra största allvar. Mycket sevärd och helt enkelt en film som man bär med sig!

”Stick with me baby” av Robert Plant och Alison Krauss

Sofi Bonde, artist och låtskrivare

Det är så lätt att bli påverkad av andra i mycket i livet. Men när det kommer just till kärlek, när hjärtat pratar med dig, spelar det ingen roll vad någon säger. Kärleken är blind – och döv.

Denna enormt starka känsla är den bästa och kanske ibland den läskigaste vi upplever. Kanske kan någons insikt, baktal eller färgning få dig att reagera – men inte att tveka. Låten ”Stick with me baby” med Robert Plant och Alison Krauss som speglar detta oerhört bra. Jag älskar den!

”En dag” av David Nicholls

Karolina Bohlin,  klubbchef på Forsgårdens Golfklubb

Den brittiske författaren David Nicholls bok ”En dag” är en romantisk komedi om livet mellan 20 och 40 år. Den skildrar två människors liv. Emma och Dexter, som spenderar en natt tillsammans efter examen på universitet. Dagen efter ska de gå skilda vägar. Efter ett antal år återser de varandra och kärlek uppstår igen …

Jag fastnade för boken på grund av att kärleken levde kvar i så många år mellan dem. Den skildrar så fint hur man tidigt i livet kan möta den man kommer att älska mest av alla, att man ibland har livets största kärlek mitt framför sig i utan att reflektera över det. Det är smart, underhållande, välskriven, rörande och lite sorglig historia om kärlek och vänskap. Den berör på alla plan och går rakt in i hjärtat!