Detta inlägg innehåller reklamlänkar.
Skepp o’hoj!
Så här års blir jag alltid lite extra sugen på båtlivsmodet. Det kanske är dofterna som rullar in från havet och måsarnas skrik som gör det, men allt jag vill klä mig i är blått och vitt, franska ränder, stänk av rött och inslag av ankare och repdetaljer.
I min svit om basgarderobens stöttepelare har turen därför kommit till den klassiska skepparkavajen, ett givet element på det marina temat och enligt mig en av garderobens mest mångfacetterade plagg.
Vad som är ett ”klassiskt” plagg är något av en het modepotatis, för vad är egentligen ett klassiskt plagg. För mig betyder det att det kommer med en historia, att det är av hög kvalitet i hållbara material, helt enkelt ett nyckelplagg som aldrig är trendigt men heller aldrig går ur tiden. Är det något man utan tvekan kan applicera detta attribut på så är det den marinblå skepparkavajen, med anor så långt tillbaka som till 1700-talet.
Förr var den lårkorta, dubbelknäppta rocken med breda slag och snedställda fickor nära förknippad med marinen och ursprungligen buren av sjömän, men med tiden har den klivit i land och stannat där.
Även om den övergripande konstruktionen i grunden är oförändrad så har några av originaldetaljerna uppdaterats. Till exempel var knapparna tidigare oftast i massing men numera gjorda av ben eller plast. Saltstänken finns som tur är kvar!
Jag har alltid gillat den uniformella looken och varit en trogen anhängare av skepparkavajen. Tack vare dubbelknäppningen ger den ett elegant uttryck men med en sportig känsla. Gjord i ylle är den både varm, tålig mot väta, enkel att styla och väldigt användbar tack vare den nätta siluetten som lämnar precis lagom med rum att få plats med en stickad tröja under.
Min skepparkavaj kommer från franska Armor-Lux och ända sedan jag köpte den för många år sedan har den kommit att bli central så här i mellansäsongen. Detta varumärke har en anrik bakgrund inom Breton-plagg och gör många snygga plagg i maritim design. Men det finns förstås andra tillverkare som också gör skepparkavajer av hög kvalitet. Var dock noga med passformen när ni köper. Den ska sitta figurnära och får inte vara bli för säckig. Eftersom jag är ganska rak i figuren valde jag herrmodellen som är lite rakare och inte insvängd i midjan.
Så hur stajlar man en skepparkavaj?
Skepparkavajen tycker jag går att bära till hela garderobens register. Den balanserar perfekt mellan uppklätt och ledigt, mellan klassiskt och modernt.
Det nautiska temat är en bra utgångspunkt. I hop med en randig breton-tröja – den traditionellt blå- och vitrandiga franska sjömanströjan – och jeans eller chinos blir det en tidlös outfit att bära oavsett om man befinner sig vid havet eller i city. På hösten är det så snyggt att bära med en tjockare grovstickad polotröja under samt ett par ullbyxor. På fötterna sätter man lämpligen ett par minimalistiska sneakers, ett par boots, eller en ballerinasko för extra fransk touch, eller. På huvudet? En kaptenshatt – et voilà!
Outfitdetaljer: Skepparkavaj Cap Sizun Armor-Lux // Randig fiskartröja Armor-Lux // Kaptenshatt privat (liknande här) // Jeans Lindex // Ballerinaskor Rizzo (liknande här)
Foto: Sean Lewthwaite