Nano break.

Ibland måste man bara få trycka på paus. Stanna upp en stund i tillvaron och ge sig själv tid att reflektera och må bra. Själv reser jag gärna iväg ett par dagar. Jag väljer ut en storstad på lagom avstånd som känns både intim och världsvan, där jag tar in på något härligt hotell.

Två av de starkaste restrenderna nu är just storstadsweekend och att resa off-season, vilket kommer att öka allt mer framöver tror jag. Man vill ju upptäcka populära destinationer utan att behöva trängas med horder av andra. Och det kan jag säga, Köpenhamn är minst lika härligt i slutet av januari som när vår möter sommar.

Oavsett hur många gånger man har varit där, finns det alltid ett nytt lager av Kongens by att upptäcka. Att promenera i den tidiga morgonen genom Danmarks vibrerande huvudstad får en att inse hur mycket hygge – och gott kaffe – där finns. Stan tickar alla boxar och det är inte konstigt att Köpenhamn alltid hamnar i toppen på den årliga World Happiness Report-listan. Den är så visuell och engagerande!

En sak jag älskar med Köpenhamn är Nobis Hotel Copenhagen. Jag var ju i stan häromsistens för lite jobb i samband med modeveckan och då passade jag på att stanna kvar några dagar för att lyxa till det lite. Nobis gjorde mig inte besviken. De har verkligen lyckas med konsten att kombinera lyxig hotellkänsla med danskt hygge och när inredningen dessutom är snyggast möjliga och servicen förstklassig men ändå familjär så, ja, då är jag hemma.

Hotellet öppnade för snart tre år sedan i den historiska byggnaden som en gång i tiden huserade Danmarks äldsta institut för högre musikutbildning, det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Byggnaden är magnifik och arbetet med att förvandla musikkonservatoriet gick till Gert Wingårdh som, måste jag tillstå, lyckats fantastiskt bra. Den danska stilriktningen är distinkt, färgskalan spelar i grönt och blått och man har använt mycket organiska material såsom mörkgrå marmor, trä och skinn. Möblerna är förstås av dansk design.

Längst ner ligger hotellets restaurang Noi som bjuder på rätter med nordisk inriktning – frukostbuffén får högt betyg! – en trevlig bar och lounge som fungerar som är toppen att sitta och jobba i. Men jag ser fram emot att återkomma senare i år när vårvärmen kommit så att jag kan ta plats ute på den fina lilla innnergården.

Eftersom jag alltid tar med mig mina träningsrutier när jag är ute och reser uppskattar jag förstås hotell med eget gym, vilket Nobis har. Det finns också en fin relaxavdelning med bastu och kall pool.

Läget då? Toppen, skulle jag säga. Granne med Ny Carlsberg Glyptotek och Tivoli har man en perfekt utgångspunkt, närhet till allt men ändå avskilt lugn.

 

Foto: Søren Kristensen/Krisine Boel