Sommardagar vill man helst av allt inte spendera inomhus vid spisen. Men fräscht och gott vill man ju ändå äta. När det dessutom är varmt ute vill man ju gärna ha något svalt. Varför inte svänga ihop en härlig sommarsallad?

Sallad är den perfekta maten till både lunch och middag. Enkel att göra och smidig att äta både hemma och att ta med till stranden eller på utflykten. En god sallad kan förstås kombineras i all oändlighet och varieras efter tycke och smak. Numera finns det också så många spännande salladssorter och det blir en fröjd både för öga och gom att blanda sorter med olika färg och form.

Men om salladen ska vara hela måltiden så serverar jag den gärna med något mer mättande till eller blandar i någon god ost som mozzarella eller feta, eller med grillad kyckling i. Kall kokt pasta är inte min favorit, men annars gärna grönsaker som gör salladen mer intressant, såsom rädisor, champinjoner, blomkålsbuketter, sparris och bönor av olika slag. Den sista touchen får man med ett gäng färska örtkryddor som ger god smak och förhöjer synintrycket – minst lika viktigt som smaken, eller vad säger ni?

I helgen gjorde jag den här fräscha sommarsalladen med kyckling, från min senaste kokbok (klick!). Doppad med dragondressing passar den perfekt en solig dag. Vill du göra den helt vegetarisk är grillad haloumi gott istället för kyckling. Den syltade löken kan du med fördel göra i förväg, då den behöver tid på sig för att dra åt sig alla smaker.

4 personer

Ingredienser:
2 skivor lufttorkad skinka
250 g kycklingbröst
olja till stekning
20 g vit sparris
20 g sugarsnaps
20 g haricots verts
4 rädisor
olivolja av god kvalitet
flingsalt
vitpeppar
rostad lök

Dragondressing:
1 dl majonnäs, gärna hemmagjord
1 msk dijonsenap
färsk dragon, hackad
dragonvinäger
salt
peppar

Syltad lök:
60 g vatten
40 g socker
20 g ättika
3 schalottenlökar eller rödlökar

Tillagning:

Börja med att sylta löken. Koka upp vatten, socker och ättika till lagen. Skala och skiva löken tunt och lägg i en väl rengjord glasburk med lock. Låt lagen svalna och häll den sedan över den skivade löken. Förslut väl och förvara svalt. Allra godast blir det om den får stå och dra över natten.

Sätt ugnen på 150 grader. Dela den lufttorkade skinkan på mitten, lägg på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugnen cirka 7 minuter. Skinkan ska bli krispig.

Salta och peppra kycklingfiléerna. Stek dem gyllenbruna på båda sidor i matolja. Lägg över i en ugnsfast form och låt gå i ugnen på 120 grader tills innertemperaturen är 72 grader (använd stektermometer). Låt svalna i kylskåp. Skär sedan i tunna skivor.

Blanda majonnäs och dijonsenap i en bunke. Smaka av med hackad dragon, dragonvinäger, salt och peppar. Dressingen ska vara ganska syrlig och konsistensen krämig (mellan dressing och majonnäs). Tillsätt lite vatten om det behövs.

Skala sparrisen. Koka upp en kastrull saltat vatten. Koka i omgångar sugarsnaps 30 sekunder, haricots verts 45 sekunder och sparrisen 2–4 minuter, beroende på tjocklek. Koka inte för länge, de ska vara al dente. Kyl i en skål med kallt vatten och isbitar. Sila av. Skär grönsakerna grovt och blanda med olivolja, salt och peppar.

Lägg grönsakerna i mitten på en tallrik. Fördela den skivade kycklingen fint ovanpå. Klicka ut dressingen. Garnera med rädisor, syltad lök, rostad lök och lufttorkad skinka.

 

Foto: Peter Cordén, Golf is Art