Hej på er, mår ni bra?

Det har varit några märkliga dagar. Från veckans ringande larmklockor till en helg i tysthet. Det mesta tycks ha gått ner på sparlåga. Folktomt överallt. I går tog jag tåget in till stan för att ta en kaffe på mitt stamställe. Jag behövde få känna mig mänsklig ett tag, att civilisationen fortfarande finns där, att det liksom finns någon sorts normalitet. Det är mycket saker som rör sig i huvudet, inte minst all fakta som ska tolkas, vägas, mätas och balanseras. Det är ändå fint att se hur människor ställer upp för varandra; solidaritetshandlingar med de fysiskt svagare

I dag blir det en lugn dag. Jag tvättar händerna, dricker varmt te och tänkte ordinera mig själv lite kuckelimuckmedicin som Karlsson på taket som bekant ordinerade till Lillebror. Inte för att jag är sjuk men för att jag behöver komfortmat, Ibland vill vi bara skippa själva bakningen och gå direkt till källan, och jag tänker att lite ätbar kakdeg är precis vad vi behöver just nu. Vem älskar inte kakdeg? Ni minns väl när man var liten och fick slicka bunken efter att kakor och smetar placerats på plåten för att bakas? Det är ett så varmt barndomsminne för mig. Kakdeg smakar lycka, tycker ni inte? Så gott, och så mycket enklare att få mumsa av degen och skippa hela ugnsbearbetningen.

Så utan vidare dröjsmål kommer ett recept på kakdeg att äta utan att baka, utformat för att underlätta just det syndiga nöjet.

Ingredienser (till fyra personer):

3 dl havregryn
½ tsk salt
1 ¼ dl ljust muscovadosocker
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
125 g rumsvarmt smör
1 dl chocolate chips

Gör så här:

Smula havregrynen till mjöl och blanda med salt, muscovadosocker, strösocker och vaniljsocker. Klicka ner smöret – skuret i bitar – och arbeta ihop med händerna till en kladdig deg. Tillsätt chocolate chips och knåda in dem i degen. Ät direkt ur bunken med sked eller spara i kylskåpet till ett senare tillfälle.

Ur boken Söta saker – småkakor av Therésia Franklin (Votum & Gullers Förlag, 2016)