Några fredagsfavoriter i kulturellt format.

Saknar ni att gå på konserter, museum och utställningar? Det gör jag med. Men man kan alltid kolla vad som finns att ta del av digitalt.

Så här ser min kulturkonsumtion ut just nu. I det digra utbudet har jag hittat flera spännande nyheter – plus några gamla favoriter jag återkommer till om jag får välja. Så slå er ner och roa er med kulturella höjdare från soffa. Här är några av mina tips för att få igång er!

Senast sedda film

”Under körsbärsträden” av Naomi Kawase. En japansk film om den tystlåtne Sentaro som serverar dorayaki-plättar i ett litet gatukök. Snart nog träffar han den äldre kvinnan Tokue som erbjuder honom sin hjälp. Motvilligt tackar han ja och i takt som med att affärerna börjar blomstra tack vare hennes söta bönpasta fördjupas även deras vänskap. En saktmodig originell berättelse ensamhet i tre generationer, där navet utgörs av vänskapen som växer fram mellan Sentaro, Tokue och den melankoliska tonårstjejen Wakana. Jag blev starkt berörd av filmen, den är både gripande och väldigt vacker. Finns att se på SVT Play fram till 9 maj.

Senast lästa bok

”Svenska hjältar”, en liten pärla till bok där man i små korta berättelser får möta en rad egensinniga, kloka, roliga, ovanliga och vanliga svenskar. Underbart tecknade porträtt av författaren Petter Karlsson och konstnären Ulf Lundkvist som rest riket runt och träffat dessa människor. Man både häpnar, förundras och skrattar högt! Dessutom är boken så jäkla snygg i sitt gula kvadratformat.

Boken alla borde läsa

Den italienske partikelfysikern och författaren Paolo Giordano har skrivit den första coronaboken. Fick mig att komma att tänka på hans debutroman ”Primtalens ensamhet” från 2008 där man får följa en komplicerad vänskap över två decennier och som jag tyckte var briljant. Giordano har en unik förmåga att ta sig an ett ämne genom matematiken och den boken lämnar ingen oberörd. Jag minns att jag sögs in i boken och slukade den som i ett enda andetag.

Senast lyssnade podcast

I går när jag hörde Säker stils senaste podd om vårens sneakers och rensning i garderoben. Fick mig att vilja ta tag i min egen rensning på momangen så det kanske får bli helgens aktivitet/utmaning.

Senast lästa tidning

Det var morgonens Dagens Nyheter – i pappersformat såklart. Älskar printmedia.

Bästa radioprogram

”Spanarna” i Sveriges Radio P1. Alltid lika underhållande och tankeväckande.

Senast sedda konsert

Ja, herregud, talar vi livekonsert så var det bra länge sedan. Kan faktiskt inte ens minnas när och vad det var. Däremot kan jag berätta att senast sedda konsert hade snart varit Danny Saucedos The Run(A)way show i Uppsala nästa helg men den har förstås ställts in och blivit skjuten på framtiden. Han har ju fått riktigt bra recesioner för showen så jag tror att den är grymt bra.

Konsert jag ser fram emot

Eftersom alla konserter är inställda eller framflyttade så får man passa på att ta del av dem digitalt och där är det många kulturinstitut som livestreamar eller bjussar på konserter i efterhand vilket är toppen. Den italienska operasångaren Andrea Boccelli som jag tycker mycket om gjorde ju en bejublad konsert då han sjöng i den tomma Duomi di Milano-katedralen under Italiens lockdown nu under påsken,  så den ser jag verkligen fram emot att ta del av här. Jag vet också att Kungliga Musikhögskolan sänder flera av sina konserter på Youtube, och även Kungliga Operan i Stockholm bjuder på opera och balett i digital version. Varför inte lyssna på Janaceks sällan spelade Mládi? Glöm inte Champagnepausen i foajén i pausen, mycket viktigt!

Senast lyssnade låt

”That’s amore” med Dean Martin när jag stod i köket i går kväll. Jag älskar ju Dean Martin och kan i princip alla hans låtar utantill. Det var alltid standardrepertoaren när jag var hemma hos mina föräldrar och åt middag, då matade vi in alla hans skivor i cd-spelaren och satte på shuffle.

Låten som får mig upp på dansgolvet

Från discoerans storhetstid serverar jag er Earth Wind & Fires ”September”. Det GÅR INTE att sitta still när denna låt släpps lös i högtalarna. Prova själva så får ni se.

Låten jag sjunger i karaokebaren

”I Wanna Dance With Somebody” med Whitney Houston. Man kan inte gå fel med en klassiker, oavsett om man kan sjunga eller inte. Fast jag ger mig gärna på de flesta låtarna när jag väl fått mikrofonen i handen, älskar karaoke!

En kulturupplevelse som påverkat mig mycket

Filmen ”Amélie från Montmartre”. Historien om den unga Amélies väna strävan efter godhet. Avskalat och rent men med Jean-Pierre Jeunets berättarteknik och finurliga bildbehandling blir det till magisk realism – en romantisk supersuccé när den kom 2011 och precis lika bra i dag ett knappt decennium senare. Varm, sympatiskt och sorglig på samma gång och grymt soundtrack! Visas just nu på SVT Play fram till 15 maj så passa på om ni inte har sett den.

Konstnär/fotograf jag gillar

Fotografen Lisen Stibeck som tar fantastiska bilder och heller inte är rädd för att pröva sig fram med nya tekniker. Hennes förra utställning och bok ”Daughters”, där hon rest jorden runt och mött unga utsatta kvinnor och barn som försöker att hitta sig själva i en svår tid, var otroligt fin. Ser mycket fram emot hennes kommande utställning ”Undertow” på Galleri Arsenalsgatan 3 i i höst där hon presenterar sitt nya konstfotoprojekt som rör sig under ytan, både bokstavligt och bildligt.

Favoritartist

Jag kan faktiskt inte peka ut en specifik. Jag lyssnar faktiskt inte jättemycket på musik och är en allätare, men om jag ändå ska välja ut några favoriter så gillar jag Maroon 5, Laura Pausini, Orup och Lisa Nilsson mycket.

Form av medier jag konsumerar mest

Linjär-tv bestående av nyheter, naturprogram och en och annan serie som just nu repriseras.

Senast sedda tv-program

Amerikanska ”The Bachelor” (guilty pleasure …). Vem åker ut? Vad kommer att hända? Vem ska han välja? Ah, det är såå spännande!

Bästa tv-serie

Egentligen är jag fel person att svara eftersom jag varken följer några tv-serier eller har någon strömningstjänst så jag har inte sett en enda av de serier alla pratar om att man måste se. Jag är nog bara inte särskilt intresserad, utan lägger hellre tiden jag tittar på tv på andra typer av program. Om jag ändå ska kröna min bästa tv-serie så får vi gå en bra bit tillbaka i tv-historien. Till det glada 80-talet. Jag talar förstås om ”Miami Vice”, den epokgörande serien med deckarduon Sonny Crockett och Rico Tubbs som jagar knarklangare och andra ljusskygga individer i Miamis undre värld. Castingen, miljöerna, färgerna, kläderna, livsstilen och inte minst musiken – finns ingenting som inte tilltalar mig med denna 80-talsserie. Ni som vet, ni vet. Ett hedersomnämnande ska förstås också ges till ”Sex and the City” men den är så självskriven att jag knappt behöver nämna den.

Outfitdetaljer: Skjorta Cos Stores // Jeans Lindex // Skor Rizzo (liknande här)

 

 

Foto: Sean Lewthwaite