I samband med internationella kvinnodagen nu på söndag den 8 mars, öppnar två utställningar om och av svenska kvinnliga konstnärer. Jag tycker det är toppen att lyfta fram dessa kvinnliga kreatörer, för hur det än är med jämställdheten i vårt land, ser man tillbaka i konsthistorien så är den manliga övervikten i de flesta framställningar flagrant. Så passa på att spana in dessa utställningar, som är en hyllning till alla kvinnor.

Konsten att vara kvinna

Hotellet Miss Clara i Stockholm har bjudit in kvinnliga konstnärer runt om i landet till en öppen utställning. Vem som helst som definierar sig som kvinna har fått ansöka om att få ställa ut och över 300 ansökningar kom in. Resultatet är ett öppet rum med verk från rad spännande kvinnor som med hjälp av konsten berättar sina historier om hur det är att vara kvinna.

Utställningen Konsten att vara kvinna kommer att hänga på hotellet fram till den 16 april och samtliga verk är till salu om man skulle fastna för något.

Signature Women – 100 år på den svenska konstscenen

På söndag öppnar även Artipelags sommarutställning Signature Women – 100 år på den svenska konstscenen. Cirka 350 verk av ett femtiotal svenska kvinnliga konstnärer presenteras, både kända och tidigare marginaliserade namn verksamma från starten av förra seklet och fram till idag. Urvalet omfattar allt från måleri, skulptur, textil, konsthantverk och teckning till grafik, fotografi och film.

Bland de medverkande konstnärerna märks namn som Mamma Andersson, Ann-Sofie Back, Helene Billgren, Vivianna Torun Bülow-Hübe, Siri Derkert, Cecilia Edefalk, Estrid Ericson, Carolina Falkholt, Hilma af Klint och Denise Grünstein med flera. Utställningen pågår fram till söndagen den 27 september

Foton: Överst Mamma Andersson, About a girl, 2005, samt underst Cecilia Edefalk, Untitled (Without), 1988. Foto av Stockholms Auktionsverk.