Förra veckan avslutades med en trevlig apéro hos Sophie. Förutom ett härligt gäng stod franska ostar, charkuterier, vin och Lillet Blanc som var en ny bekantskap för mig till buds.

Lillet Blanc är en elegant och torr fransk aperitif med tydliga citrustoner, härligt frisk och aromatisk. Sophie är ju ursprungligen från Bordeaux och det är faktiskt drycken också, skapad av bröderna Paul och Raymond 1872. Den räknas som en vermouth och görs av utvalda vita druvor som blandas med hantverksmässigt tillverkad fruktlikör som sedan får mogna upp till ett år på ekfat.

Den kan drickas som den är men i fredags var bartendern Jonas från Pernod Ricard på plats för att svänga ihop den klassiska Bordeaux-cocktailen Lillet Vive åt oss. Jag dricker sällan alkohol och blir det något så är det oftast ett glas champagne, men Lillet Vive var verkligen supergod! Perfekt som fördrink eller aperitif en varm sommardag men passar precis lika bra en gråmulen och lite regnig septemberkväll om du frågar mig. Det här behöver du om du vill blanda den själv:

Lillet Vine
5 cl Lillet Blanc
10 cl tonic
Isbitar
Garnering: Gurkskivor, jordgubbar, myntablad

Fyll ett glas med rikligt med is. Häll över Lillet Blanc och fyll upp med tonic. Toppa med gurkskivor, jordgubbar och färsk mynta. Voilà!