Sommarens godaste ingrediens? Vattenmelon! Ett picknick-måste, lika god att äta som den är som i sallader, glass och juice.

I dag är det i alla fall vattenmelonens dag och jag tänkte ge er mina bästa tips på läskande rosa. Visste du förresten att den klotformade frukten är ett bär som hör till familjen gurkväxter, och att man i Japan odlar fyrkantiga vattenmeloner för att sådana tar mindre plats i små kylskåp? It’s a little bit of trivia men rätt kul ändå.

Okej, här kommer fem fräscha och läskande recept:

1. Isglass. Så genialt och så gott. Bara in med lagom stora bitar i frysen ett par timmar så har du bästa törstsläckaren.

2. Smoothie. Mixa 1 del vattenmelon, 1 del frusen mango och ½ del frusen banan med 1 del naturell yoghurt. Voilà!

3. Vattenmelonslush. In med kuber av vattenmelon i frysen som du sedan mixar med limejuice, en näve hallon om du vill plus sockerdricka. Bästa fördrinken för alla åldrar. För en vuxenvariant spetsar du med lite rom. (Fler schyssta drinkar fast utan vattenmelon hittar du här!)

4. Grillad vattenmelon. Skär tjocka skivor vattenmelon och strö över lite havssalt på båda sidor för att dra bort vätska under halvtimme. Pensla med olivolja, grilla hastigt på hett grillgaller och smaksätt med nymald svartpeppar och havssalt. Vill du så sno ihop en citron-ig grekisk yoghurt och servera till.

5. Vattenmelonsallad med fetaost och oliver. En klassiker. Blanda tärnad vattenmelon och fetaost med en handfull halverade svarta oliver. Ett basilikabladsregn, lite balsamvinäger och några rejäla tag med svartpepparkvarnen så är du hemma.