När det kommer till adventsfika och glöggmingel så brukar man kunna förutsätta en hel del inslag. Snittarna på buffébordet, den heta glöggen, julmusiken i högtalarna, berättelsen som farbror Jan oundvikligen kommer att dra om den gången då han skulle göra ris à la malta. När allt kommer omkring är helgdagarna rotade i tradition och det är trevligt att se fram emot att se samma människor och fira samma traditioner varje år.
Men festligheterna kan också kännas lite utdaterade när de blir för förutsägbara. Så, vad är bästa sättet att uppdatera minglet? Genom att skaka ihop några festliga cocktailar och bjuda på lite nyskapande tilltugg som kompletterar de klassiska. De här ljuvliga kokosrullade saffranstryfflarna kommer att knocka dina gäster och göra minglet extra minnesvärt!
Kokosrullad saffranstryffel
CA 20 ST
1 kuvert saffran
½ msk rom
250 g vit choklad
1 dl vispgrädde
GARNERING
riven kokos
Lös upp saffranet i romen och låt blandningen stå och dra en stund.
Hacka den vita chokladen fint.
Koka upp grädden i en kastrull och häll den sedan genast över den hackade vita chokladen.
Häll i saffransblandningen och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en form eller på en tallrik med bakplåtspapper och ställ i kylskåpet tills den svalnat och blivit fast.
Rulla den stelnade smeten till bollar och vänd dem därefter i kokosflingor. Förvara i kylskåp.
Ur boken ”Söta saker – godis!” av Théresia Franklin