Som en enda stor och välfylld godispåse. Håll i hatten för här kommer några tips på hur man bäst spenderar en lördag i München.

Min panghelg började redan i torsdags när jag checkade in på stans mesta hotell. Ni borde verkligen unna er att bo här om ni planerar en München-tripp, det är så värt det. De levererar på alla områden och läget kunde heller inte vara bättre. Sviten jag fick var till och med större än min lägenhet!

Men nu är det lördag och frukostbuffén som jag högg in på i morse var diger med sydtyska förtecken, vilket inkluderar massa olika skinkor och korvar (weisswurst, leberwurst, salami), goda ostar och hur många olika brödsorter som helst och, förstås, Pretzels. Jag älskar Pretzels. Egentligen borde jag inte äta dem för jag tål inte gluten särskilt bra och får vansinnigt ont i magen när jag äter bröd av alla de skag. Jag fick ju sota för det ganska omgående men what the hell, är man i München så måste man äta Pretzels.

Efter frukosten tog jag en lång härlig promenad genom Engelska parken som är Münchens stora lunga. Parken är till och med större än Central Park i New York och genom den slingrar massor med promenad- och ridvägar och här och var dyker ölträdgårdar upp.

Genom parken rinner floden Isar med sina olika förgreningar. Det är verkligen en underbar atmosfär här och en bra start på dagen.

I brist på hav ägnar man sig åt flodsurf. Isar är rätt strid på sina ställen och där samlas alla shortboard surfers för att vässa och visa upp sig. Dessutom är det många som ”flytbadar”, alltså man hoppar i på ett lagom strömt ställe och så flyter man med floden så långt man vill. Sedan måste man förstås knata hela vägen tillbaka igen fast det får väl ses som ett angenämt dilemma, särskilt om det är skönt sommarväder som idag.

Sedan väntade den stora shoppingrundan. På vägen från Engelska parken passerade jag berömda Hofbräuhaus. Någon öl blev det inte men det är kul att kika in och se den vackra lokalen.

Hofbräu är ett av Münchens mest kända bryggerier och Hofbräuhaus är mer eller mindre en institution; på värdshuset har man serverat öl och bayerska specialiteter sedan tidigt 1800-tal.

Ett stenkast därifrån ligger Manufactum och gillar man hantverksmässiga produkter i naturmaterial ska man absolitbgå hit. Här finns typ allt, saker för trädgårdsskötsel, inredning, belysning, bädd och bad, köksattiraljer, kontorsmateriel, produkter för rakning och handvård, kläder, skor och skinnvaror. Ett himmelrike för den som gillar gedigna grejer i avskalad stil. Och så kan man handla nybakat bröd och sitta ner för en bit mat eller en fika.

Eller så håller man sig och går in i butiken strax intill: Dallmayr.

En mathimmel med allt man kan tänka sig och av högsta kvalitet. Här man man fastna i timmar med att bara gå runt och provsmaka på allt. Dallmayr har också ett eget kafferosteri och en gourmetrestaurang. Fine dining för foodies, alltså.

Sedan guck jag vidare på Dienerstrasse som Dallmayr ligger på och som leder fram till Münchens hjärta, Marienplatz, med det ståtliga rådhuset. Härifrån utgår nästan alla bra shoppinggator i olika riktningar, bara att ta för sig in. Några heta tips är: Ludwig Beck, Konen, Hofstatt galleria och Fünf Höfe. Är stora plånboken med så ta sikte på Maximilianstrasse där alla designerbutiker ligger vägg i vägg. En kort pitstop för cappuccino, sedan knatade jag in på …

Lodenfrey. Självklart ville jag prova en dirndl! Alltså, bayrarnas traditionella kläder är helt fantastiskt vackra och det är så kul att folk verkligen använder dem både till vardags som fest. Nu hade jag lite svårt att se användningsområdet för en dirndl hemma i Stockholm, haha, men det var inte långt från att jag slog till. Vad ni gör, missa inte Lodenfrey och dirndl-provning, så kul! Fast de är dyra ska ni veta, beroende på utförande och material och så kan de kosta tiotusentals kronor.

Nöjd ändå utan dirndl gick jag vidare till Brenner grill för en tidig middag.

Det blev helgrillad sea bream och en stor sallad till, så himla gott! Nu ska jag plocka upp de återstående godisarna ur påsen och gotta i mig det sista av München för den här gången. Sent i kväll flyger jag hem igen. Hej då!