Något av det bästa jag vet är sill. Skulle kunna äta sill varenda dag och så länge det serveras sill till midsommar, jul och påsk (ja, typ alla svenska högtider) så är jag fullständigt nöjd. Så gott med färskpotatis, rödlök och en knäckemacka med ost och lite klippt gräslök över. Det kommer det absolut bli på fredag.

Vad serverar ni på midsommar? Kanske kör ni helt på det klassiska spåret och det är ju aldrig fel. Men ibland kan det vara kul att uppdatera maten lite. Jag är väldigt förtjust i makrill så jag tänkte göra den här härliga makrillröran. Perfekt när man både vill ha tradition men också något lite spännande till midsommarbuffén. Alltså makrillröra på Hönökaka – hur gott?!

Makrillröra
125 g rökt makrill
3 hårdkokta kalla ägg
1 knippe rädisor
1 äpple
1 knippe gräslök
2 msk pepparrot
½ dl majonnäs
1–2 tsk sötstark senap
1 dl crème fraiche
salt, svartpeppar och citronsaft

Skala och hacka äggen.
Skölj och hacka rädisorna.
Skala och tärna äpplet.
Blanda majonnäs, senap och crème fraiche.
Klipp ner gräslöken och rör ner den, rädisorna, äpplet, pepparroten och ägghacket.
Blanda även ner den urbenade rökta makrillen, som delats i mindre bitar.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Ur boken Fika i lä av Birgitta Trägård & Annika Broman (Votum & Gullers Förlag, 2016)