Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Nya perspektiv bygger motivation.

Ny dag, ny vecka och ny månad! Jag studsade upp ur sängen halv fem i morse och drog till gymmet. Jag har alltid varit morgonpigg så att gå upp tidigt är aldrig några problem. Men det var lite svårt att lämna sängvärmen eftersom det är så vansinnigt kallt just nu, det ska tillstås.

Det kommer att bli ett högt arbetstempo den här veckan. Jag har så många olika projekt på gång samtidigt och som befinner sig i olika faser så det är tusen saker att hålla koll på och ta tag i. Nästan så att det känns lite övermäktigt ibland – men roligt.

Annars är ju den här tiden på året inte den mest motiverande. Det är långt till nästa ledighet, det är grått och kallt, och många av oss sitter hemma och arbetar och saknar det sociala livet.

När någonting är kul (oavsett om det är en hobby, arbete eller något annat) är vi vanligtvis ganska motiverade att göra det. Att ha kul är en verklig drivfjäder eftersom de positiva känslorna hjälper dig att vilja göra mer av det – du vill ha mer kul.

Men när något känns svårt, inte är så spännande, eller om du vet att det kommer att krävas mycket ansträngning kan din motivation sjunka. Det kan vara svårt att bli exalterad att ta itu med de svåra eller mindre roliga aspekterna av jobbet. Motivation är lite som en pendel som svänger fram och tillbaka mellan att vara motiverad utan problem, till att stanna still utan någon motivation alls.

Likt en pendel kan du också ge din motivation en push när det behövs, så att du kan bli lite mer villig att arbeta med de inte så roliga aspekterna av arbetet. Här är tre sätt att öka din motivation när du behöver det.

Sätt processmål

Även om man har ett övergripande resultatmål för sitt arbete så är det viktigt att även ha processmål då man mer fokuserar på själva genomförandet. Processmål är relaterade till din egen kompetens och processen för hur du ska utföra arbetet och prestera i de enskilda uppgifterna, till exempel ringa X antal säljsamtal varje dag. Dessa mål är helt i din kontroll eftersom du kan arbeta med dem och se förbättring, vilket kan öka motivationen. Så, försök att bryta ner i detaljerade processmål som du verkligen kan fokusera på. Genom att göra det kan du se din ansträngning förvandlas till förändring och förbättring, vilket kan hjälpa din motivation att öka över tid.

Förändra arbetssättet

Ibland fastnar vi i gamla hjulspår och fortsätter att göra saker på samma sätt som vi alltid gjort. Ta dig tid att göra en förändring eller två, även om de är små. Pröva att byta arbetsmiljö för en dag; kanske kan du sätta dig i en hotellounge? Eller ta del av en föreläsning för att lära dig något nytt eller förfina dina färdigheter. När din övergripande motivation har sjunkit, så kan du genom att förändra och ”skaka om tillvaron lite” få motivationen att tända till och generera större arbetsglädje.

Teama upp med andra

Ibland kan ett bra sätt för att sätta igång motivationen för att kunna ta itu med något utmanande, att hitta en partner eller grupp som hjälper dig framåt. Oavsett om du hittar en annan kollega som arbetar inom samma område som du, eller någon annan inom ett helt annat yrke, så kan ni två (eller en liten grupp) bli ett ansvarstagande team tillsammans. Boka in tid med varandra regelbundet då ni checkar av varandras arbete och framsteg, säger hej till varandra, och ger mjuka knuffar när arbetet inte kommer framåt. Och kanske det viktigaste av allt: fira era förbättringar och framsteg. Så viktigt!

Motivationen kan komma och gå, särskilt när du arbetar med detaljer som inte är så roliga på egen hand, så ta hjälp av dessa tips för att hitta mer motivation när du behöver det.

Outfitdetaljer: Ullrock Massimo Dutti (liknande här) // Skinnyjeans Lee (liknande här) // Finstickad tröja Filippa K // Herrskor Cos Stores (liknande här) // Handväska Anine Bing (liknande här)

 

Foto:  Joel Carlén