Hej och glad måndag. Hoppas att ni mår bra. Själv skulle jag behöva göra om min helg helt från början för jag hann aldrig riktigt vila ut. Känner mig hur trött som helst. Dessutom tog nog jordfästningen av pappa i fredags mer på mig än vad jag hade trott. Det kändes väldigt sorgligt, så definitivt. Samtidigt blev en fin stund. Jag tror att hela familjen kände att det blev ett väldigt värdigt sista farväl, även om vi alla bär honom med oss varenda dag. Efteråt fikade vi tillsammans intill graven. Och jag är väldigt glad över platsen vi hade valt för den kunde inte ha varit bättre under en stort träd med utsikt över ängarna.

Men nu är det ny vecka så lite måndagspepp är på sin plats för att komma igång.

Årets sommarpratare har ju presenterats och då är ju sommaren här på allvar. Idel kända namn, högaktuella personer plus en del dark horses dyker upp. I ett separat inslag ska jag berätta om vilka jag ser allra mest fram emot att lyssna på.

Fotbolls-VM. Nej, jag spelar inte fotboll, ser sällan några matcher på tv och bryr mig ingenting om Allsvenskan, men så fort det är stort mästerskap blir jag en fotbollsfantast. När det är VM vill jag inte missa en enda minut. Det är något med den där speciella känsla av samhörighet som ett turnering av detta slag frambringar. Fotboll förenar. Det är något med magin ned fotbolls-VM. Vem minns till exempel inte sommaren 1994 när vi grävde guld … ja, brons i USA? Jag tror att Sverige har stora chanser att ta sig vidare och det ska bli kul att se matcherna. I dag spelas den första, mot Sydkorea.

Foto: Bildbyrån

Jag såg förresten att Louis Vuitton har gett extra glans åt fotbolls-VM i och med sitt tredje designsamarbete med FIFA. Vinnarpokalen transporteras t ex i en handtillverkad troféväska och dessutom har de släppt en limiterad garderobskoffert med de officiella matchbollarna genom tiderna, plus formgivit en kollektion designerväskor i Epiläder i de 35 medverkande lagens färger. Rätt snyggt.

Jag älskar Stina Wirséns teckningar. Särskilt hennes modetecknimgar är så himla fina. Nu är Stina högaktuell med en utställning på Teckningsmuséet i Laholm 2 juni–9 sept. Drygt 300 av sina verk inom mode, barnböcker, abstrakt konst och teckningar för DN där Stina har medarbetat i många år.

Pic source

SVT gör alltid bra dokumentärer och kulturprogram. I sommar sänder de flera intressanta som jag kommer att se (jo, jag är en av dem som fortfarande tittar på linjär-tv). Den 18 juli visar de en dokumenter om modeskaparen Dries van Noten, en ikonisk designer som i över 25 år har behållit sin integritet och sitt unika uttryck i en värld av globalisering och anpassning. Att få en inblick i hans kreativa process och liv och inte minst kultförklarade modevisningar ska bli spännande.

Foto: New York Times

Apropå teckningar så blir jag alltid så glad över Kanakos illustrationer. Hur fina? Piggar upp vilken grå måndag som helst.

Pic source