En sallad är den perfekta maten till lunch, middag eller på utflykten. Enkel att slänga ihop och smidig att äta både hemma och att ta med ut. Plus att den kan kombineras och varieras helt efter tycke och smak.

Med grillad kyckling är ju en klassiker. Jag gillar att blanda i saker som rökt kött eller rökt fisk. I går blev det tonfisk på burk. Basen är ändå någon god salladssort och numera finns det så många spännande som man kan blanda som man vill. Mina favoriter är maché, ruccola och isbergssallad. Tomat och gurka tycker jag blir lite trist, de smakar sällan särskilt mycket så jag föredrar grönsaker som gör salladen mer intressant såsom rädisor – så gott! – svamp, rå broccoli och olika löksorter. Och så gärna toppa med färska örter, nymald peppar och kanske hyvlad parmesan.

I picknicksalladen igår blev det förutom tonfisk även vita bönor, kapris och ägg. Vill ni ha receptet så kommer det här, mycket enkelt (ur kokboken ”Matglad”). Man blandar ihop och simsalabim – klart!

Du behöver (för två pers):
150 gram tonfisk, konserverad
2 ägg
70 gram (ca 3 dl) bladspenat (påse)
1 ½ dl vita bönor, konserverade
10 minitomater
½ gul paprika
½ rödlök
1 msk kapris
vatten

Dressing:
1 msk rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
½ krm salt
½ krm svartpeppar, mald

Lägg 2 ägg i en kastrull, häll på kallt vatten tills äggen blir täckta. Ställ kastrullen på spisen och sätt på högsta värme. När det börjar koka, sänk till medelvärme och sjud äggen 8 minuter. Spola äggen med kallt vatten och skala dem sedan.

Skölj 70 gram (ca 3 dl) bladspenat i ett durkslag, lägg spenaten på ett salladsfat. Häll 1 ½ dl vita bönor i ett durkslag och skölj dem. Sprid ut bönorna över spenaten.

Skölj 10 minitomater och dela dem i halvor. Skölj och kärna ur ½ gul paprika och skär i små bitar. Skala ½ rödlök och skär i tunna skivor. Lägg på allt på salladen.

Häll 150 gram tonfisk i ett durkslag så att all vätska rinner ur. Sönderdela fisken i mindre bitar med en gaffel. Fördela tonfisk och 1 msk kapris på salladen.

Så till dressingen. Blanda i en skål 1 msk rapsolja, 1 tsk vitvinsvinäger, ½ krm salt och ½ krm svartpeppar. Häll dressingen över salladen. Dela äggen i klyftor och lägg på – servera!