Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

När juldagsmorgon glimmar …

Julen har för mig alltid varit en tid av gemenskap och glädje, en chans att kravlöst få umgås med mina föräldrar och syskon och njuta stort i det lilla. I år blir det en väldigt annorlunda jul.

Hur jag än försöker så har jag svårt att se julens glada budskap om frid på jorden och till alla människor en god vilja. Förutom det faktum att jag saknar min mamma och min pappa så att det värker så har i princip allting med julen och våra familjetraditioner svepts undan av en tsunami … Hur huset vi bodde i doftade av glögg och saffransbullar lagom till första advent. Hur pappa ritade och måttade och kämpade med pepparkaksdegen som skulle formas till de mest fantastiska pepparkakshus. Hur mamma rensade och lade in egen sill, den godaste som fanns. Hur det dukades med de manglade linneservetterna och de vackra ljusstakarna från våra amerikanska vänner alltid skulle stå på bordet. Hur första biten av den nygriljerade skinkan provsmakades kvällen innan julafton och hur pappa och jag knåpade med våra marsipanfigurer.

Det känns som att makterna är grymma mot mig just nu. Det blir första julen utan både mamma och pappa, utan de människor som betytt allra mest för mig. Sorg är ju en process utan tidslinje och alla har sitt sätt att hantera den. Just nu befinner jag mig i någon form av chock och förnekelse. Jag har svårt att ta in att mamma inte lever längre; skjuter allt ifrån mig. Min kropp reagerar med fysisk smärta, det känns som att jag har blivit överkörd av en ångvält och jag är trött precis hela tiden. Men jag tänker att, såklart måste det få göra lite ont i kroppen, när mamma nu faktiskt måste stuva om lite där inne och hitta en bekväm plats för att alltid vara med mig.

Det bästa jag kan göra är att låta mamma och pappa ta plats i min kropp och bära med dem vart jag än går. Låta sinnet vila i att jag nu alltid kan skänka dem en tanke utan att känna att jag fysiskt måste vara på plats för dem. Så trots att vintermörkret blev ännu mörkare hoppas jag att juldagsmorgon glimmar och att solen återvänder för att kasta sitt bleka sken över oss. Jag ska försöka att le, och vara trygg i att det är vad mina föräldrar skulle önskat att jag gjorde.

Jag önskar er alla en god och fridfull jul.

Kram J.

Outfitdetaljer: Ullrock Massimo Dutti (liknande här) // Halsduk Cos Stores (liknande här) // Jeans Kappahl // Handskar Cos Stores // Skor Massimo Dutti (liknande här) // Kuvertväska Massimo Dutti (liknande här)

 

 

Foto:  Joel Carlén