Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Att testa eller inte testa en trend, det är frågan.

Det är verkligen ingen seriös fråga, eller någon som borde hålla oss vakna natten lång. Men i en värld av fast fashion och ännu kortare uppmärksamhetsspann är det lätt att fastna i en evig cykel av konsumtion – även om tempot i modecirkusen äntligen – och högst nödvändigt – har börjat slå av på takten, och då känns ändå frågan relevant.

Och tro mig, trots att undertecknad är nogräknad när det kommer till mode, ser på kläder som investeringar och sällan frångår sin personliga stil, har även hon, alltså jag, också gjort sig skyldig till att hoppa på trendtåget emellanåt. Trender som jag kanske borde ha funderat ett extra varv kring innan jag hängav mig åt. Men vi gör alla våra modemisstag!

Och igen, detta är definitivt inte någon livsavgörande fråga – mode är menat att vara kul, ett sätt att utforska och definiera oss själva på och hur vi presenterar den definitionen för världen. Så om en knallröd kappa dyker upp så är det inget att ställa till något bråk för, eller hur?

Ju äldre jag blir, desto svårare tycker jag det är att testa vissa trender, vilket gav mig anledning till att sätta ihop dagens inlägg, en checklista för hur man väljer ”rätt” bland trender, eller i varje fall hur jag tänker.

Om trenden är en färg eller ett mönster?

Den här hösten är RÖTT den stora färgtrenden. Jag tycker att färger och mönster är de lättaste trenderna att lyckas med, både ur ett modemässigt som finansiellt hänseende. Om färgen ligger utanför min vanliga färgpalett, väntar jag gärna tills jag hittar exakt rätt färgnyans för att passa min hudton och hårfärg. Just rött har varit en färg jag länge haft lite svårt för. Jag har aldrig riktigt tyckt att jag passat i rött – förrän den här kappan från Whyred dök upp i mitt blickfång, i helt rätt nyans. För det är där nyckeln ligger, att det måste vara rätt röda ton, varken för gul eller för blå. Och inget är väl en bättre idé så här års än en röd kappa? Den lyser upp, den sticker ut i höstmörkret och den ger extra rosighet till kinderna. Ytterligare ett knep för att ro hem en viss färg eller ett visst mönster är att mixa upp det. Jag väljer helst att dressa ner rött med jeans, en enkel polotröja eller vit t-shirt för att looken inte ska kännas för damig.

Om trenden är ett material?

När det kommer till material håller jag gärna ner det till ett minimum. En accessoar. Ett par skor, från af Klingberg kanske. En hel outfit i skinn eller denim kan visserligen vara så snygg, men material som till exempel vinyl eller tweed kan lätt göra att man känner sig utklädd om man kör det i en hel look. Det svåra med materaltrender är att hitta rätt kvalitet i förhållande till pris så jag undviker att shoppa online eftersom jag helst vill se och känna på materialet först.

Om trenden är en siluett?

Bland alla trender är siluetter förmodligen den knepigaste, eftersom de beror mycket på andra faktorer som material, snitt och passform. Om trenden gäller någonting mer tidlöst, som taxklackar på skorna, så kan jag steppa upp, men om trenden känns väldigt snabbt passerad, typ glittrliga cowboyboots, hoppar jag ofta över. Däremellan finns förstås ett stort spann, men om jag inte kan se att jag kan bära plagget till mer än tre olika outfits så avstår jag.

Om trenden är ett stylingknep?

Oftast enkla att sno ihop och kräver sällan någon stor investering. Små strumpor i pumpsen? Varför inte! Testa för en dag och se hur det känns. Med rätt outfit kan det kännas fräscht. Om du ändå inte tycker att trenden är 100 procent du, låter du bara strumporna försvinna tillbaka ner i lådan varifrån de kom. Ibland är det enkla stylingknep men som adderar något extra till din look, som att bära ett statement-örhänge i ena örsnibben och en enkel ring i den andra, eller att byta ut remmen på väskan. Trendiga sätt att stajla en look är ofta ett kul sätt att återupptäcka vad man har i garderoben bara genom att testa nya kombinationer.

Outfitdetaljer: Kappa Whyred (liknande här) // Jeans Kappahl // Pumps af Klingberg (liknande här) // Handväska vintage (liknande här)

 

Foto:  Joel Carlén