Franska Rivieran, en av världens mest mytomspunna kustremsor, har alltid haft en stark dragningskraft. Badorterna ligger som på ett pärlband längs kusten, från den italienska gränsen i öst till Toulon i väst och bjuder på en perfekt blandning av stränder, lavendelfält, konst, historia, shopping och mat. Jag har genom arbete, semester och studier haft möjlighet att upptäcka många fina platser längs sträckan. Särskilt förtjust är jag i Antibes Juan-les-Pins så i dag tänkte jag dela med mig av några av mina sweet spots här.

Antibes Juan-les-Pins är från början två separata orter som med tiden vuxit samman – var den ena slutar och den andra börjar är svårt att säga. I dag bildar en gemensam kommun på varsin sida om halvön Cap d’Antibes, men trots det har de lyckats behålla sina karaktärer.

Med sitt historiska arv från tidig medeltid är Antibes den mognare ”storasystern”, som bevarat sin genuina charm och lever året runt oberoende av turistsäsong eller nymodigheter. Den stillsamma atmosfären är påtaglig, särskilt i den gamla stadsdelen med sitt labyrintnät av gator, gränder och torg. Här finns bra restauranger, små barer och udda butiker. I Port Vauban, en av Europas största privatbåtshamnar alldeles utanför den gamla stadsmuren, gnider lyxjakterna köl med varandra.

Om Antibes är den äldre och ansvarsfullare av de två så är Juan-les-Pins den yngre, vildare systern. Tänk finkorniga sandstränder (så här års knökfulla av turister i jakt på solbränna) och partystämning. Barer och uteserveringar ligger tätt och är fullsatta från tidig kväll. Diskoteken och nattklubbarna öppnar inte förrän vid midnatt och ju senare på dygnet desto yngre blir festfolket.

Mellan Antibes och Juan-les-Pins ligger Cap d’Antibes. Ute på den grönskande halvön hittar man jetsetet och miljonärsvillorna, däribland den ryske oligarken Roman Abramovitjs enorma villa Château de la Croë. I närheten ligger ett av världens mest exklusiva och mytomspunna hotell Hôtel du Cap, mer känt som Eden Roc. Sväng förbi och frottera dig med kändisar och rikemän i baren på terrassen ovanför ”trompe l‘oeil”-poolen.

Så, med denna introduktion kommer här några av mina favoriter i Antibes Juan-les-Pins (och missa heller inte restaurangen Le Safranier som jag skrev om här). Plocka russinen i kakan så får ni en perfekt upplevelse i fransk riviera-stil. Voilà!

Le marché provençal d’Antibes
Cours Masséna (gamla stan),
Kliv upp tidigt och besök Antibes marknad i gamla stan, öppen alla dagar kl. 6-13 (under oktober-maj stängt på måndagar). Strosa runt bland stånden, provsmaka regionala produkter, handla kryddor och lavendelpåsar och ta en kaffe och en croissant på något av de små kaféerna.

Pinède Gould – Jazz à Juan
Juan-les-Pins
I juli månad jazzen står i fokus under världens vackraste musikfestival. Jazz à Juan är Europas äldsta jazzfestival som ända sedan 1960 arrangeras i Juan-les-Pins. Genom åren har oförglömliga konserter getts av internationella musiker och artister ur den absoluta eliten, som George Benson, Dizzy Gillespie, Ella Fitzgerald, Sting och Keith Jarrett, för att nämna några. Programmet är brett, från jazz till blues, funk och gospel, så man behöver definitivt inte vara inbiten jazzfantast för att digga det. I år gav bland andra Jamiroquai, Louise Cole och Diana Krall bejublade konserter, som jag fick den stora äran att uppleva, vilket jag är så glad för. Under den tio dagar långa jazzfestivalen anordnas även mindre gratiskonserter på en rad platser runt om i Juan-les-Pins och Antibes, för att så många som möjligt ska kunna ta del av musikfesten. Det som gör festivalen så unik är den helt enastående inramningen. De höga pinjeträden som omgärdar utomhusscenen Pinède Gould vajar i den stilla brisen och bakom den öppna scenen har man den vackraste vy man kan tänka sig, bukten Golfe-Juan med Cannes som syns i fjärran.

Le sentier du littoral
Plage de la Garoupe
Runt exklusiva Cap d’Antibes slingrar sig kuststigen Tirepoil. Med start vid Plage de la Garoupe kan man runda hela udden längs med havet, över klippor och bergsalkover. Så mycket av lyxvillorna ser man dock inte från kuststigen, inhägnade bakom höga stenmurar och pinjeträd som husen är. Däremot är panoramat mot det kristallklara vattnet fantastiskt – i väst syns Lérinöarna och långt bort i öst kan man ana bergstopparna i nationalparken Mercantour.

Hélios Plage
2, boulevard Édouard Baudoin, Juan-les-Pins
Fräscha sallader, grillad fisk, antipasti och steak tartare som de är berömda för. Hélios Plage serverar italienskt och provensalskt med finess. Öppet för lunch och middag. I övre prisklassen men det perfekta strandläget kompenserar.


Hôtel du Cap Eden Roc
Boulevard JF Kennedy, Cap d’Antibes
Ett av världens mest exklusiva hotell, Hôtel du Cap, mer känt som Eden Roc, där Hollywoodstjärnorna bor under filmfestivalen i Cannes. För oss vanlisar kan priset för den glamourösa login känns lite mastigt (det minsta rummet går loss på 5 000 kronor natten), men du kan ändå frottera dig med kändisar, rika oljeshejker och blåblod i baren på terrassen ovanför ”trompe l‘oeil”-poolen. Drinkar och tappa andan-utsikt serveras.

La Suite
12 Boulevard Baptistin Ardisson, Juan-les-Pins
Utmärkt vinbar med avslappnad atmosfär där man dricker vin på glas och knaprar på goda ostar och charkuterier. Med en vänlig och tillmötesgående personal och bra livemusik är detta ett perfekt sätt att tillbringa en kväll i Juan-les-Pins.

Hôtel Belles Rives
33, bd Edouard Baudoin, Juan-les-Pins
Bedårande litet lyxhotell vars historia som går tillbaka till 1920-talet. Här hängde dåtidens celebriteter som Gertrude Stein, Picasso och Ernest Hemingway. Den originella art déco-stilen sprider en festlig känsla och känns uppfriskande då många andra hotell satsat på det typiskt provensalska. Utmärkt gourmetrestaurang, privat strand, en av rivierans bästa terrasser och närhet till Juan-les-Pins nattliv ger perfekta förutsättningar för en lyxsemester.

Le Michelangelo
3, rue des Cordiers, Antibes
En toppitalienare nära Port Vauban, där maten är lika utsökt som inredningen är chic och servicen sympatisk. Missa inte pasta i tryffelsås, piccata milanese och deras berömda citronmarängpaj! Bokning rekommenderas.

La Crêperie du Port
22 rue Thuret, Antibes
Frasiga galetter, krispiga crêpes och torr cider. På detta supercharmiga crêperie får man det bästa av det bretonska köket. Dessutom är priser bra och servicen snabb och vänlig.

Nacional Trattoria
61 pl. Nationale, Antibes
Nacional är en grillrestaurang med fokus kött; nöt, fläsk, lamm. På menyn finns även pasta, burgare, fisk och tapas. Vinlistan är utmärkt. Interiören bjuder på uråldriga stenväggar och chic dekor, vid varmt väder slår man sig ned den flotta sommarterrassen.

Pâtisserie Cottard
8 Boulevard Dugommier, Antibes
Om sötsuget slagit till rekommenderas du styra stegen till konditoriet och tesalongen Cottard, som gör de smaskigaste bakelser, frasigaste maränger och mumsigaste macroner. Förutom sötsaker finns även en kortare meny fräscha maträtter.

Picassomuseet
Château Grimaldi, Place Mariejol
Liksom många andra konstnärer, lockades Pablo Picasso till Antibes i jakt på inspiration och det speciella ljuset. Under stora delar av sina sista år bodde han också här. Picassomuseet är inrymt i Antibes medeltidsborg, uppförd på 1500-talet av fursteätten Grimaldi, och har en exceptionell samling av hans verk men även målningar av andra konstnärer som Miró och Léger.

Cannes-Mandelieu Golf Club
265 Route du Golf, Mandelieu
Vill man spela golf så finns det många trevliga marker att sticka ner peggen i. Mer känd som “Old Course” är Cannes-Mandelieu Golf Club en klassisk parkbana granne med havet en halvtimmes bilfärd väster om Antibes. Och nog är den som namnet antyder anrik, anlagd redan i slutet av 1800-talet. Klubben har faktiskt en spännande historia som den kan tacka den ryske storhertigen Michel för. Tvingad till exil av tsar Alexandre III slog sig storhertigen ner i Cannes. Efter att 1891 ha besökt Skottland och upptäckt St. Andrews förtjusande fairways, fastnade han för sporten och bestämde sig för att skapa den första golfbanan under Medelhavets sol. Designen stod en av det tidiga 1900-talets stora banarkitekter Harry Colt för, vars signaturstil märks i den tilltalande utformningen. Banan är oerhört fin och nästan alla hål är omgärdade av hundraåriga gamla pinjeträd. En liten originalitet är den lilla bron över floden la Siagne som delar banan och som man måste korsa med en båt för att ta sig till den andra sidan.