Varje sommar blir jag sugen på att resa ner til Biarritz och återuppleva alla slingrande smågator, caféer, vinbarer och restauranger som etsat sig fast. Visst suger det även efter surfen, det är ju den stora grejen här. Jag berättade för er om Biarritz i förra veckan och för er som redan bokat en resa dit eller har några dagar ledigt att smita iväg på så ta er hit till Europas surfvecka. Ni kommer inte att ångra er! De resorna jag gjort dit har varit några av mina allra bästa.

Från början ett semesterparadis för överklassen grundat av Napoleon under 1800-talet, är Biarritz i dag lika chic som bohemiskt charmig och det är just kontrast mellan överklass och surfkultur som gör atmosfären så skön. Dessutom är landskapet här i Baskien som ju Biarritz hör till väldigt vackert med sina slingrande vägar, grönklädda berg och Atlanten som en ständig följeslagare är magiskt.

Shopping, restauranger och sköna surfhäng. Här är några av mina favoriter i Biarritz!

Surfa
Att surfa är ett måste och vansinnigt roligt, även om man bara lyckas stå kvar på brädan tiondelen av en sekund. Stränderna är fina hela vägen från norr om Biarritz ner till den spanska gränsen. Till vilken strand man ska åka för bästa surfingen är dock en dagsaktualitet och beror på faktorer som tidvatten, vindar och vågstorlek. Och förstås på hur duktig man är. Det allra bästa är att ta några lektioner eller gå en surfkurs. Surfing är en tekniksport som kräver övning – tro mig! – och det är viktigt att få in rätt teknik redan från början. Dessutom är det mycket roligare att delta i grupp, plus att man lär sig att undvika alla nybörjarfällor och kan därför njuta mer av vågorna.

Biarritz saluhall
Rue des Halles
Varje dag mellan klockan sju på morgonen och halv två på eftermiddagen är Biarritz saluhall, Les Halles, öppen. Här kan du provsmaka bayonneskinka och krämiga ostar, köpa nybakade baguetter och pinfärska ostron. Passa på att köpa med dig hem traktens specialitet piperade, en lök- och paprikaröra med torkad Espelettepeppar.

Le Surfing
Plage de la Côte des Basques/9 Bld du Prince de Galles
Ät frukost eller ta en after surf på sympatiska Le Surfing direkt på stranden vid Côte Basque. På menyn finns allt från regionala specialiteter till tonfisk och hamburgare. Panoramat över havet får du på köpet.

Il Giardino
5, rue du Centre
Traditionell italienare mitt i Biarritz gamla kvarter dit lokalinvånarna gärna går. Utmärkt pasta, härlig stämning och proffsig personal.

Chez Albert
Port des Pêcheurs
En livlig fiskrestaurang som snabbt blir en favorit. Utsikten över fiskehamnen, den stimmiga bistroatmosfären och fantastisk seafood förklarar varför.

La grande promenade
Biarritz bjuder på ett fantastiskt landskap och längs kusten finns många små pärlor att upptäcka. Börja er promenad vid fyren (utsikten från tornet är härlig), passera förbi Frankrikes äldsta golfbana och den ryska ortodoxa kyrkan med sin blå dom. Fortsätt längs Grande Plage med sina färgglada parasoller, förbi kasinot med sin vackra art déco-arkitektur till Port des Pêcheurs med sina fiskebåtar och restauranger. Gå vidare till Rocher de la Vierge, en staty av madonnan som restes för att skydda fiskarna ute på havet, och avsluta sedan promenaden vid Côte des Basques med att titta på surfarna.

64
16, rue Gambetta
Den outtalade klädkoden i Biarritz är t-shirt och shorts. Sväng förbi 64, en butik som startades av lokala designers och där man avslappnat mode för hela familjen. 64 är kända för att göra riktigt snygga t-shirts med tryck.

Hôtel du Palais
1 Avenue de l’Impératrice
Det ikoniska hotellet invid La Grande Plage byggdes i mitten av 1800-talet av Napoleon III som sommarpalats åt sin maka Eugénie. Det laxrosa palatset är ett av Frankrikes finaste lyxhotell, men vill man ändå insupa atmosfären en stund kan man äta lunch eller middag på terrassen – och samtidigt frottera sig med alla rikingar på. Klassisk lyx på första parkett.

Les Cent Marches
Impasse Lassalle
Se solen gå ner över Côte Basque. En bra plats är på sköna Les Cent Marches högt ovanför Côte Basque där man kan ta ett glas rosévin och umgås med en härlig mix av människor. Favoriterna är de äldre männen som spelar boule.

Maison Dézamy
11, rue des Halles
Godaste glassen i stan? Lätt. Styr stegen mot Maison Dézamy i närheten av stranden som gör vansinnigt god glass i hur många smaker som helst, uppfriskande sorbeter och andra glassiga bakverk.