Jag inledde första helgen i september med att åka till Lund om ni kanske minns. Jag hade två kvällar och två hela dagar i en av Sveriges mysigaste städer. Här har jag samlat ihop några av mina bästa Lunda-tips för er som ska resa dit.

Broder Jakobs Stenugnsbageri

Kaffet, bakverken, servicen, miljön och stämningen. Där har ni anledningen till varför Broder Jakobs stenugnsbageri är så populärt. Här sitter jag gärna med en cappuccino och en god skinkmacka. Gillar man varm choklad så gör Broder Jakob sin på äkta belgisk choklad och skummad mjölk – en hit!

Hitta hit: Klostergatan 9

 

Ostabengtson

Lund har många delikatess- och specialistbutiker. Hos Ostabengtson hittar man de bästa svenska hårdostarna och krämigaste brietårtorna. Butiken ägs av familjen Bengtssons sedan generationer vilket märks såväl på kvaliteten på produkterna som på den kunniga personalen. Förutom ost erbjuder de även stenugnsbakat bröd från eget bageri i lokalen.

Hitta hit: Stora Gråbrödersgatan 4

 

Lunds stadskärna

Något som jag verkligen gillar är hur fin stan är att promenera i. Längs mysiga kullerstensgator med alla korsvirkeshus, de många parkerna och forskningsanläggningar möts historia och framtid, tradition och innovation. Mitt i centrala Lund ligger friluftsmuseet Kulturen som är värt ett besök. Två stadskvarter med kulturhistoriska byggnader, utställningar om kulturhistoria, hantverk, konst och modern design. Man får verkligen en bättre förståelse för hur livet i staden och på landet har förändrats genom århundradena.

Hitta hit: Tegnérsplatsen

 

Crêperiet

Salta galetter, söta crêpes och äkta torr cider. På Crêperiet kör de toppklass på allt och priserna är högst överkomliga. Öppet för frukost, brunch, lunch, middag och barhäng. Ofta fullt, det var det när jag var där, så boka bord om ni vill vara säkra på att få plats. Jag åt en De Gaulle med vitlöksfrästa champinjoner, spenat, rödbetor, grillad tomat och ost – riktigt gott.

Hitta hit: Klostergatan 14

 

Love Coffee Roasters

Förlåt om jag tjatar men det här är det bästa stället för en riktigt bra kaffe. Love Coffee Roasters drivs av pionjären och kaffeentusiasten Daniel Remheden, och här serveras högklassigt handrostat specialkaffe i en intim lokal. Vid fint väder är det mysigt att sitta ute på den lilla innergården.

Hitta hit: Klostergatan 11

 

Sankt Hans Backar

Bara en kort bit utanför stan väntar natursköna vidder och vackra bokskogar så det är lätt att kombinera stadslivet med dagsvandring. I norra utkanten ligger Sankt Hans backar, Lunds största park som är ett landskap av kullar och dalgångar. Står man på den högsta punkten på 86 meter över havet så har man en jättefin utsikt stan och hela slätten ut mot Öresund. Förutom motionsslingor finns gräsytor för lek och spel och anlagda grillplatser så det är ett perfekt utflyktsmål om man har barn med sig.

Hitta hit: Norra fäladen

 

Truefood

I Lunds saluhall vid Mårtenstorget hittar man specialistbutiker och flera restauranger under ett och samma tak. Är ni sugna på vegansk och växtbaserad mat kan jag varmt rekommendera Truefood, som serverar sallader, smörgåsar och burritos men också godsaker och desserter. Goda smaker från Latinamerika, Mellanöstern, Asien och USA.

Hitta hit: Västra Mårtensgatan 7

 

Lundafalafel

Falafel är ett närmast ett fenomen i södra Sverige och det råder ett ständigt (ord-)krig om var den godaste  görs – och var man hittar den billigaste. En inte helt oväsentlig aspekt i en studentstad som Lund. I stadskärnan finns flera falafelställen men Lundafalafel hör till min och mångas favorit. Detta enkla lilla hål i väggen serverar riktigt fräsch falafel och det snabbt till ett rimligt pris. Vilket förklarar den ständiga kön.

Hitta hit: Stora Södergatan 5

 

Mat & Destillat

Jag har bara ätit middag en gång här men Mat & Destillat hamnade direkt på min lista. Den räknas också som en av Lunds bästa restauranger. Maten smakade väldigt bra och servicen var toppen. Något jag särskilt gillade är att köket är som en experimentverkstad så man får testa välkända rätter men med nya smakkombinationer. (Pic source)

Hitta hit: Kyrkogatan 17