Inte säker på vad du ska bli när du blir stor?

Stressad över att inte ha nått längre fastän du fyllt 30? Ta det lugnt. Du har all tid i världen att sadla om och starta en helt ny karriär. Det är jag ett levande exempel på.

På samma sätt som att det inte finns en storlek som passar alla så finns det ingen bestämd tidslinje för när ens karriär tar fart och framgången kommer. Att redan i 20-årsåldern känna stress över att inte ha hittat ”sin grej” är helt omotiverat; för de flesta av oss är åren runt tjugo ett enda virrvarr av jobbhoppande och felsteg – för vissa är det så hela livet. Och medan det inte känns så då, kan de där åren av sökande visa sig vara avgörande längre fram.

Det finns otaliga exempel på framgångsrika kvinnor som hittade sitt kall sent och som är levande bevis för att framgång och att hitta sin plats i arbetslivet inte har med ålder att göra. Jag själv hittade till exempel inte journalistiken förrän efter att jag fyllt 33. Innan dess hade jag jobbat med helt andra saker men det var inte förrän jag tvingades söka mig vidare på grund av att folk skulle säga upp från min arbetsplats som jag insåg att jag fram till dess hade suttit på fel plats, att jag inte utvecklades utan snarare vantrivdes med det jag gjorde.

Det är så viktigt med personlig utveckling, att våga testa nya saker och få nya intryck och perspektiv. Vilket är anledningen till att jag nu slagit in på ytterligare en ny bana med att ha startat Akenberg tillsammans med AnnKathrin. Det är en dröm som funnits i mig i många år och nu äntligen är bollen i rullning. Jag tvivlade länge på om det ens skulle vara möjligt, jag menar, jag hade ingen erfarenhet från modebranschen utöver det jag skrivit om den i reportage och artiklar, och att driva bolag är tufft. Men man måste börja någonstans. Man måste ta sikte för att hamna någonstans. Visst hamnar vi någonstans även om vi inte siktar, kanske bara inte just där vi vill.

Våra mål måste vara exakta, konkreta och innehålla en handlingsplan. Hur ska du annars veta om det du gör tar dig framåt eller bakåt? Att enbart skriva ner en dröm på ett papper räcker inte, tro mig. För att nå sina mål krävs en klar bild över vad man vill uppnå. Inte bara att man ska göra något utan också definiera vad det innebär konkret: hur mycket, hur ofta, på vilket sätt.  Man måste alltså ta fram en handlingsplan som beskriver den exakta vägen mot målet, med mätbara delmål som peppar och visar på en utveckling åt rätt håll.

Att sätta mål och nå dem är varken hokuspokus eller svårt, men det krävs ett gediget och strukturerat arbete med konkreta mätbara resultat under vägens gång. Det är också fantastiskt roligt och inspirerande att följa sin egen utveckling, även om man stöter på motgångar längs vägen.

Hur sätter man då mål? Först behöver du veta var du befinner dig just nu, vilka dina resultat är och om du är nöjd med dem eller vill ha ett annat resultat. Sedan måste du bestämma dig för vilket annat resultat du önskar. Ibland kan det vara svårt att veta vad man vill, då kan det lättare att börja med vad man inte vill. Ett annat bra sätt är att föreställa sig att man endast har tre månader kvar att leva. Vad skulle du vilja göra då? Vad har du alltid velat göra men skjutit upp på framtiden?

Det låter kanske lite drastiskt men ibland behövs det för att sätta igång processen. Och din lista blir plötsligt mycket intressant och du kommer troligtvis att känna igen gamla drömmar som legat i dvala och som dyker upp igen. Fundera i det här läget inte på hur eller om det ens är en realistisk dröm, det kommer sen.

 

Min vän Ida som jobbar som golfcoach brukar använda sig av en modell som heter Big 5 när hon coachar sina elever. Arkitekten bakom Big 5 är stjärncoachen Robin Sharma, kanske mest känd för att ha skrivit böckerna ”Munken som sålde sin Ferrari” och ”Vem gråter vid din grav”. Big 5 tar lite tid att genomföra men det hjälper dig att göra ett grundligt målarbete.

Big 5 är uppdelad i fem steg:

1. Fira

Gör en återblick på det gångna året och fira dina vinster och minnesvärda ögonblick.

2. Lärdomar

Fundera över vad du har lärt dig under det gångna året. Om dig själv, ditt yrke eller inom den sport som du utövar.

3. Mål

A) Rada upp dina fem viktigaste värderingar, helt enkelt det som betyder mest för dig, till exempel familj, vänner, hälsa, utmaningar, utveckling, trygghet m.m.
B) Rada upp 15 mål. Brainstorma, ta ut svängarna och följ Sharmas formel: DJÄRVT+KREATIVT=MÄSTERVERK. Dela sedan upp dem i kortsiktiga (närmsta året) och långsiktiga (2–3 år) mål.
C) Harmoniserar dina mål med dina värderingar? Det är viktigt för ditt välbefinnande att dina värderingar genomsyrar allt du gör, även dina mål.

4. Schemalägg 

Gör en handlings- och tidplan för varje mål. Varje mål delas sedan upp i flera små delmål som noga dokumenteras. Bestäm i förväg hur varje nått delmål ska belönas.

5. Visualisera

Se varje nått mål framför dig. Hur kommer det att kännas? Håll bilden klar och levande framför dig under hela resan mot målet. Avsätt en stund varje dag, förslagsvis morgon och kväll, åt att visualisera dina mål.

Lycka till!

 Outfitdetaljer: Klänning Lindex  // Scarf Hermès // Skor Rizzo // Halsband Thomas Sabo