Helgen närmar sig och det ska bli så skönt. Det har varit en intensiv vecka, minst sagt. Jag ser fram emot att fylla lungorna med krispig höstluft, dricka kaffe utomhus i den vackra färgpaletten och kolla in höstskörden på marknaden.
Till höstens goda hör ju äpplen i alla dess former. Vad kan då vara mysigare och mer passande än goda äppelbullar? Det är dessutom kanelbullens dag på söndag, så dubbel anledning att fira. Det här receptet från Fika i lä är både gott, lätt att fixa och helt underbart.
Trevlig helg!
ÄPPELBULLAR
Ugn 225°, 6–8 minuter
* 100 g smör
* 5 dl mjölk
* 50 g jäst
* 1 dl strösocker
* 1 tsk kardemumma
* ½ tsk salt
* 12–13 dl vetemjöl
FYLLNING
* 150 g smör
* 1 dl strösocker
* 2 tsk vaniljsocker
* 1 msk kanel
* 2–3 äpplen
GARNERING
* 1 ägg
* pärlsocker
Värm mjölken och smält smöret till 37° och rör ihop tillsammans med jästen, sockret, saltet och kardemumman. Blanda i mjölet, låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Skala och hacka äpplena fint, rör ihop allt till fyllningen och blanda i äppelhacket.
Kavla ut degen till en rektangel och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i pappersformar, eller gör knutar: Kavla ut degen ganska tunt till en rektangel, bred på fyllning, vik degen dubbel och skär 1 ½ cm breda remsor. Vrid till knutar, låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg, strö på pärlsocker. Grädda.