Glad Nationaldag! Återigen en underbar dag vädermässigt och ganska skönt att det blev ett luftombyte med lite svalare temperaturer ett tag. Har ni några planer för dagen? Kanske ska ni åka och bada, besöka Skansen eller hitta på något annat kul nationaldagsfirande. Jag tycker det är rätt skönt att vi inte har några direkta traditioner den här dagen utan att man kan göra lite som man själv känner. För egen del blir det nog både att spana på en hästtävling och fira musik, dans och körsång. Vi är några som tänkte ta oss till Karby gård där det är firande i parken, så det blir nog ett glatt gäng.

Oavsett vad man nu hittar på så kan det väl vara trevligt att ha med sig något trevligt i fikakorgen med tänker jag – varför inte en god äppelkaka? I går köpte jag en påse Royal Gala som såg så krispiga och goda ut så jag ska se om jag hinner sno ihop en. Jag har undvikit att äta både äpplen och päron (och rabarber och en massa andra saker) under många år eftersom jag ofta drabbades av gallsten och sedan opererade bort min gallblåsa. Stenfrukter var en av de grejerna jag reagerade på. Men nu har jag så smått börjat introducera det igen och det har gått jättebra vilket jag är himla glad över eftersom jag älskar smaken av ett saftigt äpple. Jag minns att vi gjorde väldigt mycket äppelmos och äppelkakor i min barndom, ofta var det pappa som gjorde dem och som vi åt med hemlagad vaniljsås. Mest gillar jag fasta och syrliga äpplen. Några av mina favoritsorter är Granny Smith, Ingrid Marie och Cox Orange. I det här receptet jag hittade i ”Ur Smålands skafferi” står det att man helst ska använda lösa äpplen men det går nog lika bra med Royal Gala.

Hoppas att ni får en fin dag nu!

Min barndoms äppelkaka

100 g rumsvarmt smör
1 ½ dl socker
2 äggulor
3 dl vetemjöl, knappt
3 tsk bakpulver
1 ½ dl filmjölk, drygt
3–4 lösa goda äpplen

Gör så här:
Rör samman smör och socker tills sockret smält.
Tillsätt äggulor, mjöl blandat med bakpulver, och sist filmjölken.
Smörj och bröa en gjutjärnspanna och häll i smeten.
Skala och finklyfta äpplena och stick ner dem i ett vackert runtgående mönster.
Grädda 40 minuter i 175 grader. Låt svalna.
Lägg upp på ett vackert fat. Pudra med florsocker.
Servera med lösvispad grädde, spetsad med några droppar calvados.

 

Foto: Johan Sjödelius