Brrrr …

Om ni är som jag så är varje vinter en ständig kamp mot den förrädiska kylan. Så snart de nordliga vindarna smyger sig in och temperaturen sjunker så packar jag in mig i stickade ulltröjor, lager på lager och dunjackor. Men vissa dagar är det som att kylan och isvinden kryper genom märg och ben och då finns det inga kläder i världen som värmer tillräckligt. Som det känns i alla fall.

Fast det finns andra knep att ta till för att hålla värmen uppe och göra vintern uthärdlig. Här kommer ett gäng med pangtips!

Chilibonanza. Det börjar som ett behagligt pirr på tungan. Snart tränger svettpärlorna fram i pannan, kroppstemperaturen stiger och hettan exploderar i munnen. Du har just fått i dig en dos 8-metyl-N-vanillyl-6-nonenamiden, capsaicin, ämnet som skapar den fantastiska hettan i chili och får kroppen att reagera så häftigt. Att äta kryddstark mat som chilistarka tacos är toppen när man känner sig frusen. Vilket ju inte är så svårt eftersom tacos i alla varianter är gott!

Heta stenar. Jag önskar jag kunde gå på massage en gång i veckan för det är bland det skönaste som finns. Särskilt hot stone massage, som är den frusna människans räddare en kylig vinterdag. Hot stone massage är en gammal massagemetod inspirerad av österländsk filosofi, där terapeuten använder varma lavastenar till att massera musklerna med och som placeras ut på kroppens energipunkter. Stenarna värms upp till 45 grader i en speciell gryta och tack vare sin höga densitet behåller de sin värme länge. Det är just värmen som har den djupgående inverkan. Resultatet? Supermjuka muskler, ökad blodcirkulation, ny energi – och en varm kropp!

Sula till det. Stelfrusna tår, känns det igen? Det är underifrån som kylan attackerar. Raggsockar i all ära, bästa försvar är ett par extra ullsulor i skorna. Då fixar jag både långpromenaderna och väntan på tåget hem som aldrig kommer när växlarna frusit fast.

Vetekuddens comeback. Jo, en viss mormorsvarning är det men nej, det finns inget som värmer upp sängen så skönt som en vetekudde. Jag värmer min till max i mikron och sedan slänger ner i sängen någon timme innan jag ska lägga mig. När jag sedan kryper ner är hela sängen varm och gosig.

Besök bagaren. Vid akut köldchock finns det bara en sak som gäller, ett besök hos bagaren. Här möts värme och passion i dubbelbemärkelse. Det kan bli flera hundratals grader varmt i en proffsugn och jag kliver gärna in på första bästa bageri och tinar upp en stund i den sköna värmen. Kanhända att det också följer med en påse nybakat hem.

Hångla. Vem blir inte varm av lite hett hångel? Höjer garanterat kroppstemperaturen ett antal grader.

Sörpla ramen. I tider av snö och iskyla finns det inget som värmer så gott som en mustig soppa. Stans hetaste rätt är den japanska nudelsoppan ramen och den ska serveras ångande varm. Det är ju det härligaste med att äta ramen, tycker jag, att sitta och blåsa och sörpla i sig soppa ur en stor skål. Ett av Stockholms bästa ramenställen är Totemo Ramen på S:t Eriksgatan.

Bada badkar. Köp en härlig badolja, tänd några ljus och tappa upp ett nästan skållhett bad. Ner i badet och bara njut tills fingrarna skrynklat ihop till oigenkännlighet. Jag brukar också rigga mobilen på min badkarshylla så att jag kan ligga och kolla på film utan att behöva ha händerna ovanför vattnet – så mysigt.

Torktumla. Släng in kläderna i torktumlaren i tio minuter medan du gör dig i ordning för jobbet. Så gosigt att ta på när det är dags att gå!

Outfitdetaljer: Stickad tröja Massimo Dutti (liknande här) // Byxor Filippa K // Strumpor Beck & Söndergaard (liknande här) // Skor Farrutx (liknande här)  // Örhängen Pilgrim (liknande här)

 

Foto: Sean Lewthwaite