Hej på er!

För några dagar sedan intervjuade jag Claes Nilsson som är tävlingsansvarig för Nordea Masters. Den svenska Europatourtävlingen drar ju igång om bara tre veckor (1-4 juni) och gör i år comeback till Barsebäck. Jag har ännu inte bestämt mig om jag ska åka ner men för alla som kommer att vara på plats lär det att bli en riktig golffest tror jag. SVT sänder i vilket fall som helst tävlingen, sammandrag torsdag-fredag och live lördag-söndag, så man kan följa den på tv. Jag ringde i alla fall upp Claes för att höra hur det är med hans nerver så här nära inpå tävlingen.

– Jag skulle ljuga om jag säger att jag är lugn i magen, vi ska ju leverera. Det är alltid en press och mycket stress så här i sluttampen men en positiv sådan. Vi är bra med i alla faser så det känns väldigt bra. Det kommer att bli ett fantastiskt event!

Vad har ni för förhoppningar för årets upplaga?

– Stora. Jag ser framför mig en stor golffest med mycket folk. Vi räknar med upp emot 100 000 i publiken. Det kommer att bli en fantastisk inramning på Barsebäck, särskilt de sista nio som blir jättebra för spelare, och med den läktarsektion vi byggt upp blir publikupplevelsen riktigt bra. Sedan att Henrik Stenson spelar på sin hemmabana bidrar till att det kommer att bli något alldeles extra.

Ja, hur viktigt är det att Henrik Stenson kommer?

– Det är grymt viktigt, det är inget att sticka under stol med. Dels med hans förra säsong i åtanke, att vinna en major, OS-medaljen och segern i Race to Dubai som milstolpar. Men också att han kommer hem och möter den svenska publiken. Det är på så sätt tävlingen har nått sin dignitet. Den bygger på att vi har haft många fantastiska svenska spelare ute på touren genom åren som kommer hem när den största tävlingen på svensk mark äger rum.

Henrik Stenson under Nordea Masters på Bro Hof 2016. Foto: Göran Söderqvist.

Hur ser årets startfält ut i övrigt?

– Det ser väldigt bra ut och vi har ett starkt europeiskt startfält. Vi har två tio-i-toppspelare som kommer, förutom Henrik Stenson Alexander Norén. Fjolårsvinnaren Matthew Fitzpatrick kommer, även Thongchai Jaidee som vann 2014. Sedan är det en rad stora spelare, bland annat Torbjörn Olesen, Ryder Cup-kaptenen Thomas Björn och Brett Rumford. Bland svenskarna hittar vi flera kända namn; Kristoffer Broberg, Joakim Lagergren, Pelle Edberg, Peter Hanson, Magnus Carlson, Niklas Fasth, Johan Edfors, Robert Karlsson och Richard S. Johnson, så det är hela styrkan.

Vad kan du säga om banan?

– Banan är svår som den är men de har förlängt några hål vilket kommer att göra den ännu tuffare. Och med värmen som kom nu i maj kommer greenerna att bli riktigt bra. Banan är under formtoppning kan man väl säga och de kommer att leverera på högsta nivå.

I övrigt, hur ser årets upplägg ut?

– Vi har några nyheter att presentera i år. Vi satsar på en after golf på fredagen med trubadur och underhållning så att publiken kan stanna kvar och njuta efteråt. På onsdagens ProAm kommer vi ha en dj på plats som ska spela musik så att vi får härlig feststämning. Invigningsfesten sker på tisdagen inne i Malmö, följt av 36 håls ProAm på onsdagen och sedan drar tävlingen igång på torsdag morgon.

Ert sponsoravtal med Nordea löper ut i år. Hur påverkar det situationen med nästa års tävling?

– Vi håller på att förhandla och jag kan tyvärr inte säga så mycket mer just nu. Men det ser bra ut och det kommer att lösa sig ganska snart. Vad gäller arenan så jobbar vi med olika alternativ, faktiskt båda scenarion med en fast spelplats eller att låta den rotera. I dagsläget är nästa års spelplats inte klar men vi kommer att kunna gå ut med det ganska snart efter tävlingen.

Nordea Masters 2016 spelades på Bro Hof som i år lämnat över stafettpinnen till Barsebäck. Foto: Göran Söderqvist.

För alla som inte kan vara på plats, hur kommer Nordea Masters att sändas på tv och hur viktigt är det att tävlingar som den direktsänds i public service så att fler har möjlighet att se den?

– Vi har skrivit ett 4-årsavtal med SVT vilket känns jättebra för jag tycker att det är viktigt att kunna visa upp tävlingen för så många som möjligt. Golf har blivit mycket bredare som sport idag, inte minst tack vare OS, så det är ett stort intresse och det känns jättebra. SVT sänder live lördag och söndag och sammandrag de två första dagarna. Men man ska definitivt komma dit och följa tävlingen på plats om man har möjlighet!

Bland tidigare vinnare märks namn som Colin Montgomerie, Mikko Ilonen samt Thongchai Jaidee och Alexander Norén som båda spelar i år. Vem tror eller hoppas du vinner?

– Jag får vara förstås vara neutral i frågan, men jag hoppas att det är en svensk som står som vinnare i slutändan. Efter särspel mot en utländsk spelare. Jag vill ha drama, så jag hoppas att inte någon drar ifrån för mycket utan att det blir en kamp på söndag eftermiddag. Då är det som roligast att följa golf.