Det är inte lätt att befinna sig i nuet med de hektiska liv vi lever. Men vågar man bara släppa sina tankar kan man nå ett naturligt tillstånd av varande och på så sätt få harmoni och skapa balans i livet.
Det låter enkelt men jag är nog inte den enda att tycka motsatsen. Kanske är det så som titeln på Milan Kunders bok ”The Unbearable Lightness of Being” säger, att varandet är olidligt lätt. För lätt så att det blir svårt. Uttrycket ”att vara i nuet” är enligt min mening söndertjatat – för vad betyder det egentligen att vara i nuet? Vilka är fördelarna? Går vi miste om något om vi inte är i nuet? Och går förmågan att träna upp?
Meditation och inte minst mindfulness som varit i ropet ett bra tag nu tycks näst intill vara lösningen på det mesta; ångest, stress och sömnlöshet. Meditation handlar i grunden om att stilla sitt sinne och ge plats för att skapa nytt. Genom att sluta blicken och till exempel fokusera på andningen riktar du dina tankar inåt istället för att ta in uttryck utifrån. Därigenom kan du nå ditt naturliga tillstånd av varande, det som vi så lätt tappar bort i de hektiska liv vi lever.
Varandet är också meditation, fast en medvetenhet med öppna ögon. Det är du som bestämmer vart tanken ska gå, vilket gör det svårt för oönskade tankar att tränga sig på. Det krävs träning så klart. Till en början klarar du kanske bara en halv minut åt gången innan tankarna fladdrar iväg – ”Hmm, undrar vad jag ska äta ikväll?”, ”Jag får inte glömma att betala den där räkningen”. Med övning kommer du oftare att uppleva att du är här och nu.
Det finns många fördelar med att kunna vara i nuet. Oro, till exempel, som oftast uppstår över saker som har hänt eller eventuellt kommer att hända, gör att du mår dåligt helt i onödan. Dåligt eftersom du varken kan påverka det som redan hänt och inte kan styra det som eventuellt kan tänkas hända. Skulle du istället fokusera på nuet och ha inställningen att nu är nu och sen är sen skulle du må mycket bättre. Du skulle hitta fler glädjeämnen, se och höra saker du inte tidigare uppmärksammat och bli mer harmonisk. Din omgivning skulle också uppskatta dig för att du är 100 procent närvarande, vilket du visar genom att du lyssnar och interagerar.
Tyvärr lever många av oss i en miljö som präglas av oro och stress och där vi för det mesta befinner oss antingen i det förflutna eller i framtiden, vilket lämnar väldigt lite tid åt här och nu. Jag vet att jag skulle behöva bli betydligt bättre på det. Det är som att vi har ett inre motstånd som hindrar oss i varandet. Vi lever i en tankestyrd värld där det är prestige att ha mycket i huvudet och mycket i agendan. Jag tror att vi helt enkelt är rädda för att släppa våra tankar för att inte glömma något viktigt. Vi behöver här och nu för att kunna reflektera, känna efter, ladda batterierna och leverera riktigt grym kvalitet i vad vi än gör. Nuet och varandet är det enda vi verkligen vet att vi har.
Till sist, vill jag skicka med några tips på hur man kan träna upp varandet. Och bestäm dig gärna för att öva en stund varje dag:
- Börja med att fokusera på andningen om du tycker det är svårt att tömma huvudet på tankar. Uppmärksamma din omgivning, till exempel genom att verkligen lyssna på någon utan att själv fundera på vad du vill säga eller göra. Eller försök att verkligen njuta av något som god mat, gott vin eller vacker musik.
- Fundera på vad det är du gör när du flyr från nuet. Varför tycker du att nuet är så jobbigt?
- Fånga dina tankar. Var uppmärksam på tankar som vill dra iväg med dig. Försök att släppa dem och bestäm dig för att åter rikta din uppmärksamhet mot det som finns omkring dig.
Foto: Sean Lewthwaite