Nu har nedräkningen inför 2018 börjat! Ett år är snart till ända och ett nytt står för dörren. ETT NYTT ÅR! Det är inte klokt egentligen, vad hände med 2017?

För många innebär ett nytt år att man också ska ta tag i det där man vill förändra, kanske börja träna, sluta röka, leva hälsosammare – ut med det gamla, in med det nya.Handen på hjärtat, jag är ingen stor anhängare av nyårslöften. Jag har aldrig varit så mycket för det, jag tror att om man vill göra en stor förändring i livet så är det bara att sätta igång nu. Pang på. Däremot brukar jag formulera föresatser för mig själv, alltså vad jag vill att det kommande året ska innehålla. Mer som en riktning. 2018 vill jag ska bli ett år med glädje som främsta ledord för 2017 har varit så erbarmligt sorgligt och mörkt. När jag reflekterar över året som gått så finns det såklart också mycket att vara tacksam över, projekt som har infriats, människor jag mött. Men förlusten av pappa är ändå det som gjort 2017 till ett riktigt skitår. Men 2018, då ni!

Men om du är en person som vill eller kanske till och med behöver avlägga ett nyårslöfte ska jag hjälpa dig på traven och ge lite tips så att du lättare ska klara av att hålla det. Det har nämligen ingenting med god karaktär att göra, det är rätt taktik som kommer få dig att lyckas.

Jag har tidigare intervjuat Johan Plate, mental rådgivning åt elitidrottare och landslag inom en rad sporter och åt privatpersoner, om det här med nyårslöften och målsättningar. Han menar att det finns en väldigt enkel men naturlig förklaring till varför vi misslyckas. Så här: Någon gång har du fattat ett beslut om hur du vill leva ditt liv. Du har gjort en kalkylerad uträkning för ditt liv där du kanske äter lite för mycket och tränar lite för lite men utan att det leder till någon hälsofara. Att då medvetet göra våld på det beslutet genom att lova att leva hälsosammare är som att underkänna sitt eget tidigare val.

Det är det som är det svåra med livsstilsförändringar. Om man vill åstadkomma en varaktig förändring måste man ha en stark övertygelse om att det är rätt väg att gå. Den nya vanan måste ha en mening just för dig. Då krävs det motivation för ett beteende förändras inte över en natt. Har du ägnat tio år åt att bygga upp en vana som inte är bra för dig, tar det tid att ersätta den med en ny och sundare. Belöningen måste hela tiden överskrida kostnaden. Om vi tar motion som exempel så ska det kännas som en belöning att träna. Själv skulle jag bli tokig om jag inte fick träna men så har det inte alltid varit. Det här har du säkert hört och läst massor med gånger, men det gäller verkligen att hitta en träningsform som passar dig och som du tycker är rolig. Om du tycker det är trist att springa så gör inte det då, välj något annat. Det behöver inte vara så avancerat men kontinuitet är jätteviktigt.

Johan berättade också att en anledning till varför så många bryter sina nyårslöften efter en tid är att löftena varit alltför vaga. Det räcker inte att på nyårsnatten stolt utbrista ”Nu ska jag börja träna” eller ”Jag ska inte stressa så mycket”, eftersom det är alldeles för diffust. Det gäller att sätta konkreta mål, inte bara att man ska göra något utan också definiera vad det innebär konkret: hur mycket, hur ofta, på vilket sätt. Du måste också vara realistisk och inte sätta mål som redan från början är ouppnåeliga. Har du inte de fysiska förutsättningarna att se ut som en fotomodell, då kommer du heller aldrig att kunna göra det.

Samtidigt får målen inte vara för enkla att nå. Ett bra nyårslöfte ska gälla något viktigt, vara lagom svårt att genomföra och på något sätt kunna mätas. Sedan tror jag att det är väldigt viktigt att det är du själv som har bestämt vad du vill uppnå, inte någon annan, och att du styr processen.
Okej, så du har bestämt dig för vad ditt nyårslöfte ska gälla och definierat vad det innebär konkret. Sen då?

Nu handlar det om att skapa utrymme i vardagen för din nya vana. Här behövs det rätt taktik. Många missbedömer sin förmåga och möjlighet att faktiskt avsätta mer tid till träning, till att laga nyttig mat istället för att köpa färdigmat, till att umgås med vänner och familj istället för att alltid jobba över (#jenny!), eller vad det nu kan vara. Du måste utgå från dig själv och planera in det i kalendern, inte bara leva på som tidigare. Så ett tips här är att du avsätter en tid varje dag som är vigd åt att uppfylla nyårslöftet så att du får kontinuitet. Och sen, se till att det är förbaskat roligt! Det är viktigt framför allt i början att man har kul så att man kommer över den första tröskeln.

Det som blir en hjälp på traven är att man får en positiv återkoppling efter ett tag, så att man känner att man är på rätt väg. Märkbara resultat ger en knuff så att det bara blir roligare att fortsätta och att motivationen inte dör. Genom att sätta delmål på vägen mot det stora målet och ta det steg för steg är chansen att lyckas betydligt större.

Ett sista knep: Själva grejen med nyårslöften är att man ger det allmän spridning och något som för många blir avgörande är att låta andra få vetskap om det.. Det finns en psykologi i att uttala sitt nyårslöfte högt inför andra och inte bara tyst för sig själv, för du får en positiv effekt av att du har vittnen. Chansen att du når ditt mål ökar helt enkelt ju fler som vet om det.

Oavsett om det blir något nyårslöfte eller inte så hoppas jag att du får en magisk nyårsafton – och lycka till!