Tisdag och sommaren fortsätter – tack för det! Varför inte hugga in på lite fräsch olivglass med rabarber för att fira? Man måste ta alla anledningar till att fira, tycker ni inte. Mina planer för dagen innehåller kontorsjobb mest, på eftermiddagen ska jag jobba med Sean för första gången vilket ska bli skoj och ikväll måste jag förbereda en intervju till senare i veckan.

I alla fall, mitt recept (finns med i min första golfkokbok Golfilicious) är superenkelt men glassen måste frysas i cirka fyra timmar så det kräver lite planering. Räcker till 6–8 personer. Hoppas att det ska smaka!

Ingredienser:
1 l grädde
6 äggulor
150 g socker
1 dl extra god olivolja
2 kg rabarber
2 dl råsocker, ev. mer beroende på syran i rabarbern
1 vaniljstång
1 kanelstång
2 dl rött vin
1 dl vatten beroende på önskad konsistens
ev. 1 msk citronsaft

Tillagning:

Glassen:
Koka upp grädden. Vispa äggulor och socker pösigt med hjälp av en elvisp.
Häll över i en kastrull med grädde och vispa ner olivoljan. Värm till 85 grader. Använd en termometer under ständig omrörning, antingen direkt på spisen eller under vattenbad så att det inte bränner vid.
Kyl ner snabbt. Häll smeten i en glassmaskin och kör tills glassen är klar, det brukar ta cirka 45 minuter. Har du ingen glassmaskin går det bra att frysa in i vanlig frys. Häll då smeten i en form eller plastburk med lock. Ställ in i frysen men rör i glassen var tionde minut i en timme under infrysningstiden.

Rabarbern:
Skala rabarbern och dela i 2 cm stora bitar. Lägg rabarber, råsocker, vin och kanelstång i en kastrull.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Tillsätt vaniljstången samt kärnorna till rabarbern.
Koka upp och låt puttra cirka 10 minuter. Smaka av och tillsätt ytterligare socker och lite citronsaft för att hitta den rätta balansen mellan sött och syrligt.
Kyl rabarbersoppan ett par timmar innan serveringen. Den går utmärkt att göra dagen innan.
Servera rabarbern i en djup tallrik med en kula glass i mitten.