Vet du vad som är din sanna potential?

Under de senaste dagarna i Palma och på Can Bordoy där jag bor har jag funderat mycket kring det här med prestation och potential och hur man lyckas nå sina mål. Finns det någon som verkligen vet sin fulla, sanna potential?

Bara de som har gått för långt vet hur långt det går att gå. Bara den som har testat allt och lagt ner timmar, dagar, veckor, kanske år av övning och träning vet hur det är att spränga gränsen för vad som är möjligt. Även de som redan vunnit allt som går att vinna eller åstadkommit det ”omöjliga” känner att det finns mer att ge. Det är också den vetskapen som driver dem att fortsätta att göra sitt bästa oavsett om de är 100-meterslöpare, datahackers eller affärskvinnor.

Jag tror att alla har vi något vilande och outnyttjat inom oss. Samtidigt är det nog få av oss som är villiga att utforska vår potential fullt ut. Tyvärr. Det vet jag av egen erfarenhet, att tankar på att det skulle innebära en massa uppoffringar av olika slag för att aktivera det som finns i mig har fått mig att avstå, trots att uppoffringen är det som behövs för att överbrygga gapet mellan där jag befinner mig nu och det läge jag önskar mig.

Vad behöver du förändra eller göra mot det du inte gör idag, nya vanor och tankestrategier för att ta dig till ditt önskade läge?

Allt kräver sitt fokus och sin tid. Det finns inga genvägar. Men gapet kan kännas både överkomligt och till och med lite skrämmande. Är det verkligen en uppoffring? Det behöver det inte vara. Är det av rädsla för att misslyckas? Kanske, men reflektera då över hur verklig denna prestationsångest är och vad som verkligen skulle hända om du ”misslyckas”. Försök att vända denna så många gånger overkliga illusion till glädje och livslust. Är det för att det är svårt att sätta tillräckligt djärva mål? Högst troligt.

Visst sätter vi mål: säljmålet på jobbet, att spara pengar till resan, sluta röka, börja träna eller vad det nu kan vara. Men att hela tiden utmana sig själv för att se hur långt man verkligen kan gå är något helt annat. Hur bra kan den bästa varianten av dig vara?

Till sist, några tips till att hitta din potential:

  • Jämför dig inte med andra.
  • Fokusera på en sak i taget. Glöm multitasking.
  • Sätt delmål och dokumentera din utveckling. Du kommer att kunna följa dina framsteg och bli peppad av vad du klarar av.
  • Sätt dagliga djärva mål: antal ringda säljsamtal, antal repetitioner på gymmet, antal inbokade kundmöten.
  • ”Hang with the winners.” Jobba eller träna med de som är bättre än dig.