Varje generation har sina utmaningar. Just nu står vi inför utmaningar som är större och mer komplexa än någonsin tidigare, både globala såsom klimatkrisen och lokala i det svenska samhället. För att kunna möta dessa krävs inte bara nya tänkesätt och verktyg, det krävs också en större mångfald av kompetens och ledarskap.

Att arbeta som journalist är något av det roligaste (men också tuffaste) som finns. Jag ser det som ett privilegium att få dyka ner i intressanta ämnen, ta mig in bakom kulisserna i sammanhang jag annars inte haft tillträde till, träffa och intervjua spännande personer. För en tid sedan hade jag nöjet att för Plaza Kvinnas räkning intervjua Siduri Poli, en av den nya generationens viljestarka, begåvade kvinnor som pushar gränser och krossar barriärer. Som bryter mot stereotyper och strukturer och skapar nya sätt att arbeta, nya sätt att anamma ett modernt ledarskap.

Siduri Poli är chef för och en av fyra grundare av innovationshuset Changers Hub, där hon arbetar för att demokratisera framgång för ytterstadens unga så att alla oavsett startsträcka ska ges möjlighet att förverkliga sina drömmar. Uppvuxen i Tumba utanför Stockholm med föräldrar som är assyrier, hoppade hon av skolan för att börja jobba på sitt eget sätt, vilket inte bara starten på hennes karriär som tech-entreprenör. Det blev också en dörröppnare för andra ungdomar i förorten. Siduri såg vilka hinder som stod i vägen och att det som saknades var kunskap, inspiration och framförallt nätverk, något hon själv saknade under sin uppväxt.

Fast forward fyra år: I dag har Changers Hub vuxit till 1 500 medlemmar med två hubbar, en i Alby och en på Grev Turegatan mitt i Stockholm, som fungerar som en direktlänk mellan den enorma potentialen i ytterstaden och kapitalet i innerstaden. Siduri menar att vi genom ny teknik, innovation och digitalisering kan förändra både individer, organisationer och samhället i stort. Jag blev otroligt imponerad av hennes tankar, drivkraft och tydliga vision. Jag är övertygad om att vi utan inkludering och representation, som hon lyfter fram som absoluta krav, kommer att ha svårt att klara av våra samhällsutmaningar och inte minst bryta maktstrukturer för att skapa framtidens ledare och företagsägare.

Läs gärna hela reportaget i senaste numret av Plaza Kvinna där jag förutom Siduri Poli även intervjuade Amanda Lundeteg, vd för Stiftelsen Allbright, och människorättsaktivisten Lovette Jallow som genom sin plattform Action for Humanity arbetar brett med frågor kring hur samhället ska bli mer inkluderande för alla hudtyper.

Det är kvinnor som Siduri, Amanda och Lovette som ger mig hopp om framtiden.