München skryter med fler än 60 museum och gallerier. Många av museerna betraktas internationellt som världsmuseer, däribland de tre Pinakoteken med Alte Pinakotek som visar äldre konst, Neue Pinakothek som visar verk från 1700- till tidigt 1900-tal och Pinakothek der Moderne som är ett av världens största museum för modern konst och design.

Tack vare att så många designer och konstnärer har München som bas betraktas stan ofta som designens huvudstad. På Pinakothek der Modernes Designmuseum visas just nu utställningen Thonet & Design, om det värlsberömda möbelföretaget som firar 200-årsjubileum. Vi talar om 200 år av designhistoria, illustrerad med 70 stolar gjort av Thonet. Museets samling består av över 400 Thonet-objekt vilket gör den till den största i världen. Jag såg utställningen nu när jag var i München och tyckte mycket om den.

Thonet grundades av tysken Michael Thonet (1796-1871) som var en pionjär när det kommer till möbler av böjträ. Den geniala utvecklingen av krökt trä och stål gjorde Thonet-möbler legendariska – och företaget extremt framgångsrikt eftersom böjträ lämpar sig väldigt väl för massproduktion.

Jag har alltid varit väldigt förtjust i Thonetstolar, särskilt de typiska matsalsstolarna som är både eleganta och neutrala i designen och passar in i princip var som helst. Tidlös design helt enkelt, och böjträ är ju bara så snyggt! Men jag gillade utställningen också tack vare att den var så fint sammansatt. De 70 stolarna var uppställda som i en liten amfiteater i ett halvcirkelformat utrymme. Ljussättningen var så bra och lyfte fram stolarna som enskilda skönhetsobjekt, vilket också var tanken bakom den Münchenfödde industridesignern Steffen Kehrle som byggt utställningen. Alla stolarna presenterades i ett industriellt och teknologiskt skede, vilket i alla fall gav mig ny kunskap då jag förstod att just konceptet med massproduktion varit avgörande för Thonets framgångar; precis som Ikeas inkluderande koncept producerades Thonetstolen för industrialismens framväxande arbetar- och medelklass. En snygg men billig stol för alla. Jämför bara med hur det är nu, två sekel senare, då en stol kostar en rejäl slant! Thonet-stolar är ju designikoner som jag verkligen skulle vilja lägga beslag på!

Chair Nr. 13, c. 1860. Gebrüder Thonet, Wien, Sammlung Ellenberg
Marcel Breuer / Mart Stam, Cantilever chair B 33, 1927 / 1928. Gebrüder Thonet, Frankenberg

Utställningen pågår fram till den 2 februari 2020 – se den om ni har vägarna förbi München.

Thonet & Design
Pinakothek der Moderne (art gallery)
Die Neue Sammlung – The Design Museum
Türkenstraße 15, München
www.die-neue-sammlung.de

 

Foto: Die Neue Sammlung – The Design Museum (A. Laurenzo)