Apropå mat. Jag har upptäckt att jag mår mycket bättre om jag inte äter så mycket bröd, pasta och annat kolhydratrikt och undviker gluten i mesta möjliga mån. Det brukar annars bli tvärstopp i tarmarna och det kan göra vansinnigt ont. MEN, jag älskar ju bröd, verkligen älskar, vilket gör att jag saknar det väldigt mycket. Ibland kan jag helt enkelt inte låta bli att hugga in på en rejäl brödbit bara för att det är så vansinnigt gott – tänk ett ännu ljummet nybakat surdegsbröd med den hårda skorpan och det mjuka inre! – men då får jag alltid vara beredd på att jag får ont i magen.

Den senaste tiden har jag i alla fall experimenterat lite för att hitta alternativ till bröd och har upptäckt att oopsies inte är så dumt. Oopsies är ett tekakeliknande ”bröd” utan kolhydrater och gjort på ägg, ost och fiberhusk som kan ätas på många sätt till exempel med pajfylling eller pizzatopping. Jag gillar att äta dem som smörgåsar med några skivor kalkon eller god vällagrad ost och färska örter på. Toppen även för den som vill äta enligt LCHF.

Det här receptet på Kostdoktorns oopsies har jag hittat i Lena Sewalls bok ”En bit Värmland” och räcker till sex stycken.

Oopsies

Ugn 150°C, ca 25 minuter

Du behöver:
3 ägg
100 g Philadelphiaost
en nypa salt
½ msk fiberhusk (kan uteslutas)
½ tsk bakpulver (kan uteslutas)

Så här gör du:
Dela gulorna från äggvitorna och vispa vitorna till hårt skum med lite salt. Man ska kunna vända på bunken upp och ner utan att vitorna lossnar.
Vispa sedan gulorna och osten till en jämn smet och tillsätt ev. fiberhusk och bakpulver. Det gör i så fall Oopsien mer brödliknande.
Vänd sedan ner vitorna i äggulesmeten, försiktigt för att bevara luften i vitorna. Klicka ut 6 stora eller 8 mindre Oopsies på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 150 grader i cirka 25 minuter tills de fått fin färg.