Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Skogsbadar ni?

Jag har just börjat läsa den nyutkomna boken ”Närmare naturen” av Åsa Ottosson och Mats Ottosson. Det är en populärvetenskaplig bok om varför vi mår bra av att vistas därute; bland träden och fåglarna, i solen, vid vattnet och utsikterna. Det är en riktigt bra bok, välskriven och mycket tänkvärd där man får ta vetskap om och ta del av vetenskap om naturens läkande krafter.

Jag har alltid haft känt en stor närhet till naturen. Särskilt tallskogar ligger mig varmt om hjärtat, men också att sitta på en klippa vid havet, vara ute på golfbanan eller vistas i en stor lummig park. Jag känner mig trygg i skogen och problem och stress blir mindre tunga när jag lämnar vardagsbubblan man jämt befinner sig i och i stället går in i ett större levande sammanhang.

De senaste decennierna har det gjorts mycket forskning om naturens förmåga att göra oss friskare, gladare, lugnare – och faktiskt också smartare. Jag tycker det är väldigt positivt att så många verkar ha hittat tillbaka till naturen under de senaste månadernas pandemi och det är så viktigt.

Inte bara för att vi i dagens stressade samhälle bombarderas av stimuli från alla håll, med blinkande skärmar och ständiga ljud omkring oss som i princip får hjärnan att brinna. Utan också för att naturen kan bygga trygghet och ett existentiellt fotfäste; ett sätt att förankra sig själv och känna sig som en del av nånting större. Vi behöver fokusera på något som varit så bortglömt och försummat; närvaron i naturen.

Ingen har väl missat den stora skogsbadartrenden, terapiformen som går ut på att återta kontakten med naturen som en metod för återhämtning och stressreducering. Metoden kommer från Japan där den heter shinrin-yoku och innebär att man återförenas med naturen för att på så sätt återställa en överbelastad hjärna. Genom att vistas i skogen eller på ett öppet fält och ta in omgivningen utan yttre distraktioner (mobiltelefon är självfallet förbjudet) väcker man sinnena till liv medan hjärnan får vila. Skogsbad har blivit så stort att många länder börjat införa nationella skogsbadarprogram, och i storstäder som kan stadsbor utan närhet till natur, få en guidad quick-fix-upplevelse i tillgängliga parker. Fast skogsbad handlar inte om någon hike, eller träning. Att skogsbada är mer besläktat med mindfulness och innebär sinnlig kvalitetstid bland träden utan saker som stör.

Forskare har dessutom upptäckt en oväntad hälsofördel med att vistas i naturen: bättre självkänsla. En forskningsstudie vid Anglia Ruskin University visade nämligen att deltagarna fick en positivare kroppsbild av att vistas i naturen. Naturen hjälper helt enkelt till att vrida om kroppsnojor och negativa kroppsuppfattningar till en positivare självbild. Är inte det anledning så god som någon att tillbringa mer tid utomhus?

Är ni nyfikna på att lära er mer om vad som händer med oss i naturen, varför det händer och var det händer så kan jag verkligen rekommendera ”Närmare naturen” (klick!). Boken innehåller även jättevackra naturfotografier av Roine Magnusson.

Outfitdetaljer: Armyjacka Superdry (liknande här) // Croppade jeans Kappahl // Väska Massimo Dutti (liknande här) // Loafers Massimo Dutti (liknande här) // Scarf Masai Clothing company (liknande här)

 

 

Foto: Sean Lewthwaite