Detta inlägg innehåller reklamlänkar.
Kvinna för sin väska.
Jag har alltid haft en förkärlek för stilrena lädervaror av hög kvalitet. Som modeaccessoar är väskan fenomenal i att fullända ens look; att klä upp eller ner en outfit beroende på tillfälle och humör. Medan andra lockas mer av att satsa på en ny designerväska varje år, söker jag mig hellre till tidlösa klassiker som aldrig blir omoderna.
Jag investerar gärna i kvalitetsväskor av gediget hantverk. Jag tänker särskilt på Palmgrens klassiska väskmodeller som jag har älskat ända sedan jag i barnsben såg min mormor Sonja gå runt med en rottingväska från deras kollektion på armen. Svart var den, med ett vackert mönster i naturrotting som utvecklade en fin patina med åren. Och mormor som mycket parant och mån om sitt yttre gjorde verkligen intryck på mig med sin grace.
Palmgrens har under de senaste 125 åren huserat på Sibyllegatan i Stockholm och räknas som en institution i stan. Kärnan har sedan starten 1896 alltid varit funktionella produkter i tidlös klassisk design. Företaget grundades av Johannes Palmgren som växte upp i Skåne under fattiga förhållanden i slutet av 1800-talet.
Efter att ha utbildat sig till sadelmakare sökte han sig småningom till Stockholm, där han landade ett jobb i ett sadelmakeri. Tack vare sin yrkesskicklighet fick den unge Palmgren snart nog köpa hela verksamheten för en spottstyver och blev nu sin egen mästare. Utifrån sadelmakartraditionen utvecklades snart produktsortimentet, där handväskor, skrivbordstillbehör och andra läderprodukter blev grundpelare i kollektionen. I den vackra butiken på Sibyllegatan säljs fortfarande många av märkets klassisker i vegetabiliskt garvat läder – men med nya funktioner och i fler färger för att möta moderna krav.
En av dessa är deras mest ikoniska väska i läder och rotting som ursprungligen lanserades 1950 och genast gjorde succé. Den uppdaterade modellen har fortfarande den karaktäristiska formen men har försetts med en ficka för mobilen, samt att det finns en separat innerväska man kan köpa till.
Väskor precis som andra modefenomen har ju en tendens att återkomma i modebilden med jämna mellanrum. Just rottingväskan var i ropet i slutet av 1970-talet och det är från den tiden jag minns mormors väska, som sedan min mamma ärvde av henne. Tyvärr försvann den någonstans och jag har inte lyckats hitta den hur mycket jag än har letat. Men numera äger jag en egen som med tiden hoppas kommer att åldras lika vackert och som till och med kan ärvas av mina brorsdöttrar en dag.
Palmgrens klassiska tote är lika avskalad som sofistikerad, vilket passar min egen enkla, feminint androgyna stil och går att kombinera till i princip hela garderoben. Jag har även skaffat mig denna tote i ljuvligt kalvskinn där den konjaksbruna färgen kommer att få en vacker patina med användning. I vår är jag lite sugen på att komplettera med deras sadelväska i petroleum; en lite mer lekfull modell vilket är kul eftersom min personliga stil är ganska minimalistisk och klassisk. Jag gillar hur en intressant väska kan krydda till en annars nedtonad look.
Det är inte bara Palmgrens design som tilltalar mig utan också deras långa arv. Familjeföretag med en historik att förföras av och som arbetar utifrån ett traditionsrikt hantverk är verksamheter jag gärna är trogen. Hela upplevelsen av att gå in i butiken slår an en klang i mig. Så när ni är i kvarteret, missa inte att besöka Palmgrens lokal med sin välbevarade inredning där modehistorien verkligen sitter i väggarna.
____
Sibyllegatan 7, Stockholm
www.palmgrens.se
Outfitdetaljer: Kappa Massimo Dutti // Kostymbyxor Arket (liknande här) // Loafers Massimo Dutti (liknande här) // Pälsmössa vintage // Handskar Hestra // Tote Palmgrens
Foto: Joel Carlén